Dé website voor de Nederlandse groententeelt

Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Morgûh kassûhbouwers - mot je ff kajke assie tajd hep

Tholen - Iedereen kent wel het verhaal van die jongen die als bakkersknecht ontslagen werd omdat-ie taarten door de brievenbus douwde ('ging sneller') en daarna de kassenbouw inging. Hoe Jack Middelburg zijn carrière als motorcoureur combineerde met het beglazen van kassen is ook alom bekend. Maar er zijn veel meer mooie verhalen in de kassenbouw te vinden, vindt Clemens Soszna. Hij gaat een boek schrijven over de geschiedenis van de kassenbouw.


Foto's via Facebook Nostalgia Westland

Geschiedenis
"Morgûh kassûhbouwers - mot je ff kajke assie tajd hep. Was jou vader vroegûr ook  kassûhbouwer of beglazer?" Het moge duidelijk zijn: Clemens Soszna is op zoek naar mooie verhalen uit de kassenbouw. Sinds een aantal jaar publiceert hij verhalen uit de Westlandse geschiedenis op de facebook-pagina Nostalgia Westland. De eerste verhalenbundel over het Westland, uitgegeven door Uitgeverij West Media ligt een dezer dagen in de winkel. "Daardoor kwamen we eigenlijk op het idee over een boek over de kassenbouw", vertelt Clemens. "Ik heb al wat jonkies die mee willen doen, maar zoek ook echt naar verhalen uit de jaren '40, '50, net na de oorlog."

Zelf komt de schrijver uit een best wel typisch Westlands gezin. Opgegroeid tussen de pijpen van de schoorstenen en de kassen, met een vader die op de tuin werkt en elf kinderen die van jongs af aan ook geld verdienen aan de tuinbouw. "Vanaf een jaar of zes oude schillen ophalen in een oude groentenkist met wielen, daar kreeg je een paar centen voor. En later op van die stelten tussen de tomatenplanten. Die ijzeren, met zo'n riempje die je nooit goed vast deed om maar snel te zijn. Daar hebben er heel wat languit mee tussen de planten gelegen."

Snoeihard werken en wat kan 't jou verrotten
Met de wortels in de tuinbouw stort Clemens zich nu op de kassenbouw, waarvan hij weet dat er bijzondere verhalen in te vinden zijn. Eerder schreef hij bijvoorbeeld al over Jack Middelburg. "Snoeihard werken, maar ook een andere kant zat eraan – wat kan 't ons verrotten?", vertelt hij. "Zo zat-ie ook op de motor. Daardoor won hij heel veel ritten, maar dat heeft 'm ook 't leven gekost. Dat is een bekend verhaal, maar zo zijn er ook nog veel onbekende verhalen." En ook daar speelt de onverschrokken mentaliteit van de kassenbouwers mee. "Hoeveel er door glazen ruiten gepletterd zijn", grinnikt Clemens. "Ik herinner me nog dat m'n broer met een halve lamme pols binnenkwam. Zo was die tijd." Van een slechte reputatie van de kassenbouw wil hij echter niets weten. "Het zijn ondernemers, die aan de slag willen. En ja, het zijn wel rauwdouwers. Vroeger misschien meer dan nu, maar het blijft toch in de genen zitten. Dat is precies wat we nodig hebben." 

Heb jij nog barre verhalen en gouwe foto's rond het leven en werken van de Westlandse kassenbouwer? Neem contact met Clemens op!


Publicatiedatum: 12-5-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Volg Cleem al een paar jaar en iedere keer weer een feestje om zijn berichten te lezen op Facebook.
Marcel, Westland - 13-5-2017 20:21:16


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: