Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trias Westland kan van start

Trias Westland kan van start! 49 bedrijven gaan gezamenlijk boren naar warmte op maar liefst vier kilometer diepte - een primeur in Nederland.

Voorbereding
Eind april zijn de contracten getekend en op de boorlocatie aan de Lange Broekweg in Naaldwijk is inmiddels gestart met de voorbereiding: De kassen die er nog staan, worden momenteel verwijderd. In juni wordt de conductor geplaatst. Dit is een soort beschermhuls voor de boring. In de zomer vinden de voorbereidende grondwerkzaamheden plaats. Er worden o.a. meer dan tweehonderd heipalen aangebracht om de boortoren te kunnen dragen, waarna de toren wordt opgebouwd. In het vierde kwartaal van 2017 moet de boring dan ook daadwerkelijk van start gaan. Die zal ongeveer honderd dagen duren, net als de tweede boring. Naar verwachting kunnen in de zomer volgend jaar de eerste bedrijven op het warmtenet worden aangesloten. De boortoren wordt geleverd door KCA Deutag en een aantal belangrijke services door Schlumberger.



Bovengronds
In oktober 2016 heeft er voor het bovengrondse deel van dit aansprekende project een voorlopige gunning aan VB Geo Projects plaatsgevonden. Nu TRIAS Westland aan alle voorwaarden van projectfinanciering heeft voldaan is de voorlopige gunning definitief geworden. VB Geo Projects gaat direct aan de slag met de voorbereidingen en zal, na een positieve welltest, naar verwachting begin 2018 met de montagewerkzaamheden gaan beginnen. VB Geo Projects is gespecialiseerd in het ontwerp en de realisatie van de gehele bovengrondse installatie voor de toepassing van aardwarmte en heeft hier ruime ervaring in. In Nederland heeft het bedrijf ruim tien aardwarmteprojecten gerealiseerd. Dat omvat het traject vanaf de bronaansluiting tot en met de warmtedistributie naar de deelnemers aan het project.

Diepere boring
Eerdere boringen in Nederland gingen namelijk tot circa 2,5 kilometer diepte in de zogenaamde Onderkrijtlaag. Trias Westland onderzoekt of genoeg warm water te winnen is op vier kilometer diepte uit de Trias-aardlaag. Een proefboring moet aantonen of de beoogde warmte ook daadwerkelijk aanwezig en winbaar is om alle deelnemende bedrijven te kunnen aansluiten op aardwarmte. Als blijkt dat de Trias-aardlaag niet geschikt is om voldoende warmte te winnen, wordt een tweede reguliere aardwarmteboring uitgevoerd op circa 2,5 kilometer diepte en kan een deel van de bedrijven worden aangesloten.

Project van telers
In totaal zijn er bijna 50 bedrijven betrokken bij de boring. "Dit is een project van en voor de telers", vindt Trias Westland zelf. "Krachtig is dat zij via een eigen coöperatie samenwerken met elkaar én met grote regionale partijen."

Voor de aansluiting op het warmtenet betalen de telers jaarlijks een vast bedrag op basis van werkelijke kosten. De warmte nemen zij af tegen werkelijke kosten, waarbij zij profiteren van eventuele meevallers. Wat zij niet gebruiken kunnen ze onderling verhandelen; zo kunnen ze de kosten laag houden en de warmtebron optimaal benutten. Na vijftien jaar is de Westlandse warmtecoöperatie volledig eigenaar van het geothermiebedrijf.


Marco de Bruijne (VB Group) Edward Verbakel (VB Group) Marco van Soerland (Trias Westland) en Romboud Harskamp (VB Group).

Bancaire financiering
De Rabobank en BNG Bank brengen samen de bancaire financiering in. Bij Trias Westland zijn zowel Rabobank Westland (ondersteuning vanuit het DIT-fonds voor de eerste boring) als Rabobank Project Finance betrokken. Deze 'tak' adviseert bij en structureert (complexe) projectfinancieringstransacties. BNG Bank richt zich al sinds haar ontstaan in 1914 op duurzaamheid. De bank steunt overheidsbeleid door op basis van haar AAA-ratings goedkope financiering te verstrekken en is een belangrijke financier van de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en de energietransitie in Nederland. Trias Westland is het tweede geothermieproject dat door BNG Bank wordt gefinancierd. Uniek is dat dit project is gefinancierd op basis van 'non-recourse projectfinanciering'. Dat wil zeggen: een lening waarbij de bank uitsluitend recht heeft op terugbetaling uit de opbrengsten van het project, zonder aansprakelijkheid van aandeelhouders of derden. Daarom hebben de banken de techniek en financiering van het project Trias Westland vooraf zeer grondig onderzocht.

Financiële regelingen
Verder is gebruik gemaakt van financiële regelingen die beschikbaar zijn gesteld door het Ministerie van Economische Zaken. De reguliere regelingen voor geothermie, SDE+ en RNES-garantie, gelden ook voor Trias Westland. De doorboring naar de Trias-laag wordt uitgevoerd, rendabel gemaakt en verzekerd met Topsector Energiesubsidie (DEI) en een GreenDeal garantie (€ 3,6 mln.). Ook de provincie Zuid-Holland heeft aan dit project bijgedragen via het programma Kansen voor West, bedoeld om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Meer informatie over dit project is te vinden via www.triaswestland.nl.
Meer informatie over VB Geo Projects is te vinden op www.vb-group.nl/nl/geo.
Publicatiedatum: