Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert Teeuwen, TeeuwenTelers:

“Pastinaak in biologische hoek geduwd”

Tholen – De consumptie van pastinaak stijgt nog altijd. Consumenten leren de 'vergeten groente' steeds beter kennen. Er zou echter nog veel meer pastinaak afgezet kunnen worden, denkt Geert Teeuwen van Teeuwen Telers uit Helden. "Helaas ligt pastinaak bij veel supermarkten alleen in het biologische schap. De reguliere wordt niet aangeboden. Het gevolg is dat de consument relatief een hoge prijs voor de pastinaak betaalt in de supermarkt want het prijsverschil tussen biologische en reguliere pastinaak is aanzienlijk. Zo heeft de consument geen keus. Door ook reguliere pastinaken aan te bieden in de supermarkt zou er ons inziens een grotere omzet met pastinaken te behalen zijn voor de supermarktketens. Voornamelijk omdat de prijs/kwaliteit verhouding gunstiger zijn voor de consument en hierdoor ook herhalingsaankopen gestimuleerd worden."




Dagvers
De pastinaken van Teeuwen Telers worden als enigste in Nederland iedere dag vers van het land geoogst 10 maanden/jaar. Geert: "Dit komt door de hoge zandgronden waar we op telen waardoor we altijd kunnen oogsten. Uiteindelijk is er geen betere manier van bewaren dan ze gewoon iedere dag vers te oogsten vanaf het land. Een ander bijkomend aspect is dat de kwaliteit beter is ten opzichte van pastinaken die in koeling bewaard worden omdat ze vers gewassen en verpakt worden. De pastinaak verkleurt na enkele dagen. En als je ze vers oogst en verpakt blijven ze veel langer mooi wit."

Vervroegd
De eigen teelt van pastinaak in Nederland is op dit moment klaar. "We doen niet aan bewaring zoals bij wortelen. We verwachten eind juni/begin juli weer te starten met de nieuwe oogt. Door de introductie van een nieuwe teeltmethode, kunnen we de oogst 2-3 weken gaan vervroegen. De komende weken overbruggen we met import uit Spanje om toch jaarrond te kunnen leveren", vertelt Geert.



Klokveiling
Geert heeft zijn afzet geregeld via binnenlandse groothandelaren en exporteurs door het hele land. "Ook gaat een deel naar de klokveiling bij veiling Zon. Daar ben ik zeer tevreden over", vertelt Geert. Het teeltareaal van Teeuwen Telers is 20 hectare. Daarmee is hij een van de grootste telers in Nederland.

Voor meer informatie:
Teeuwen Telers
Hazenakkerweg 6
5988 NJ Helden
Tel +31627311025
info@teeuwentelers.nl