Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese editie GFIA bekent nog geen kleur

Tholen - Deze week wordt in Utrecht de GFIA gehouden. GFIA staat voor Global Forum for Innovations in Agricuture. Klinkt als een redelijk breed onderwerp? Dat blijkt het ook te zijn.

Abu Dhabi
De GFIA begon gisteren en wordt vandaag vervolgd. Het is de vierde editie van het evenement: na drie edities in Abu Dhabi maakte de organisatie de sprong naar Europa. Het evenement omvat een conferentie en een beursvloer. De beurs kende volgens de organisatie in 2016 bijna 250 standhouders waarvan 79% zich in 2017 opnieuw wilde presenteren. Dat valt toch iets lager uit: slechts een kleine 80 bedrijven hebben zich ingeschreven voor Utrecht, verdeeld over veeteelt, landbouw en tuinbouw.

Ook bij een aantal standhouders zijn vooraf andere verwachtingen gewekt. De eigen omschrijving van de organisatie, werelds grootste forum voor duurzame innovaties in de agrarische sector is misschien voor Abu Dhabi de moeite, maar is voor de Utrechtse editie behoorlijk overdreven. Dat komt misschien ook doordat het concept, de focus en het doel van de beurs bij standhouders en bezoekers niet duidelijk is. Een aantal bedrijven presenteren technische noviteiten en teeltinnovaties, maar daar is onder de bezoekers beperkte interesse voor.



Netwerkbeurs
Toch zijn er op de eerste dag van de beurs goede gesprekken gevoerd en is er flink wat interesse voor de presentaties. De GFIA in Utrecht is een netwerkevenement en de aanloop is mede dankzij de eerdere edities in Abu Dhabi internationaal. Als tuinbouwtoeleverancier hoef je er dus niet te staan met technische uitleg over je nieuwe kas, teeltsysteem of substraat, want telers zul je er nauwelijks vinden. De bezoekers bestaan uit delegaties, onderzoekers en adviseurs, zowel op het gebied van veeteelt als landbouw en tuinbouw. De interesse van deze bezoekers gaat niet uit naar wat iemand voor nieuws doet, maar hoe de dit kan bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem in de toekomst. Daar is zeker interesse voor en daar kan de tuinbouw zeker een rol in spelen.

Bekijk de fotoreportage van de tuinbouwtoeleveranciers hier.