Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Jaarrond resultaat met 100% LED-belichting in tomaat"

Martin Sigg is gespecialiseerd in het telen van tomaten. In 2013 voegde hij LED interlighting toe aan de HPS-installatie in zijn breedkapkas. In 2016 schakelde hij in één kas over op 100% LED, door zijn HPS-belichting te vervangen door LED toplighting.



In Finland is het 's winters alleen mogelijk om tomaten te verbouwen met ondersteunende belichting. De uitdaging is om tomatenplanten efficiënt te telen, zodat ze een hoge opbrengst van topkwaliteit opleveren. In 2012 leerde Sigg meer over de teelervaringen en de hoge opbrengsten die werden bereikt door de Nederlandse tomatenteler Jami in hun hybride (HPS en LED) installatie van 3 ha.



Sigg installeerde eerst een dubbele rij LED interlighting in een klimaatzone (circa 1.500 m2) in de kas. Na een bijzonder succesvol jaar installeerde Sigg twee lijnen LED interlighting in zijn tweede en derde kas. In 2016 verving hij in de derde kas zijn HPS-belichting door LED toplighting, wat een totaal lichtniveau oplevert van 320 μmol/m2/s.



Doordat de LED interlighting tussen de rijen gewassen wordt geplaatst, kan het licht de plant bereiken en de bladeren fotosynthetisch actiever houden. Daarnaast gaat er minder licht verloren naar de grond of door opwaartse weerkaatsing.



Sigg heeft het afgelopen jaar een aanzienlijke stijging gezien in de opbrengst van zijn kas van 1.500 m2 en daardoor raakte hij overtuigd van het idee om zijn hele bedrijf uit te rusten met LED interlighting modules.

Voor meer informatie:
Philips
www.philips.com/horti
Publicatiedatum: