Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten over 10 jaar

Tholen - Wat voor tomaat willen tomatentelers? Wat voor tomaat wil de handel? En wat voor tomaat wil de consument? Best pittige vragen, niet? Probeer 'm eens te beantwoorden voor over acht à tien jaar. Wat wil iedereen in 2027? Het is de grootste uitdaging voor veredelaars.



 


Telers, handel en consument
"Als ik mensen had gevraagd wat ze wilden, hadden ze me gezegd, 'een sneller paard'". Het is een van de bekendste uitspraken die ooit door Henry Ford gedaan is - een wijdverbreid misverstand. Maar dat het wel heel moeilijk is om te weten wat mensen willen, weet Ben Silvertand als geen ander. Hij is tomatenveredelaar bij Bayer CropScience Vegetable Seeds en spreekt regelmatig met verschillende telers over de ideale tomaat. En dan blijkt: 100 telers, 100 wensen. Waar de één inzet op groeikracht en zetting om toch zoveel mogelijk kilo's te realiseren, kiest de andere voor aroma en smaak, om zich te onderscheiden in de markt en gaat een derde teler voor resistenties omdat-ie gelooft dat de toegang tot middelen verder wordt teruggedrongen.

Voor Silvertand is het bovendien nog iets lastiger: hij moet niet alleen aan al deze verschillende vragen voldoen, maar ook nog inschatten hoe de kaarten over 10 jaar geschud zijn. "De rassen waar we nu aan werken, kunnen over 8-10 jaar pas geïntroduceerd worden. Vijf jaar misschien, maar dan loop je het risico op fouten – en het is juist belangrijk constante, kwalitatieve rassen te hebben. Juist in de pre-breeding-fase, voordat we aan de slag gaan met de veredeling, is de input van telers dan ook heel belangrijk." En dan nog is het soms lastig om de juiste keuze te maken. "In 2008 bijvoorbeeld verwachtten we de vocht vaste eigenschap uit de Intense-tomaat overal in te gaan bouwen, maar de markt bleek er nog niet klaar voor te zijn. Dat wordt nu pas breder ingezet."



 
Nieuwe trostomaten
De veredelaars van Bayer CropScience hebben in ieder geval op het juiste moment ingezet op trostomaten. De diverse commerciële, trial 1 en trial 2 rassen zijn dit jaar te zien in twee TOV-centers (tomato on the vince centers). Eentje is gevestigd bij Roel en Bart de Bakker in Kwintsheul, de andere bij Tom Vlaemynck in Deinze, België. De locatie in 's-Gravenzande, waar voorheen rassen werden getoond, is inmiddels uitgerust met belichting en wordt voortaan specifiek ingezet voor de veredeling. "Voor de belichte teelt willen we specifiek veredelen en geen standaardrassen gebruiken", verklaart Harm Ammerlaan van Bayer. "Komend seizoen is hier 40% van de tomatenteelt belicht, in België is dat zo'n 20%. Dat gaat wereldwijd alleen maar groeien, dus daar richten we ons ook in de veredeling specifiek op. En bovendien kunnen we met de TOV-centers de rassen testen in reële omstandigheden."


 
NUN 09196 en NUN 09194
In de kassen staan dit jaar twee trial-rassen waar de veredelaars bijzonder veel potentie in zien. De eerste is de NUN 09194, die volgens Harm in het elite-semgent een alternatief biedt. "Door de glans, door de kleur. Het is een jointless rass, maar door de trosstructuur lijkt het op een jointed tomaat." Qua productie kan de NUN 09194 niet tippen aan het hoofdras, het is een kwaliteitsvariant. Qua productiecijfers zien ze meer potentie in de NUN 09196. "Deze is iets fijner dan het hoofdras, maar geeft twee trossen meer." De NUN 09194 staat momenteel in Frankrijk in proeven, de NUN 09196 is in Nederland op verschillende plekken weggezet.




NUN 09194 en NUN 09196



Voor meer informatie:
Bayer
bayer.com