Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne: prijzen van tomaten en komkommers onder druk door Turkse import

Deskundigen hebben gemerkt dat sinds de Russische ban op sommige producten uit Turkije, de laatstgenoemde zijn export heeft weten om te leiden naar landen met wie Rusland handelsverdragen heeft. Zo is het aantal Russische producten in Belarus meer dan 7 maal hoger en in Kazachstan en Azerbeidzjan respectievelijk 12,2 en 54,1 maal hoger dan voorheen. Opmerkelijk is dat ondanks deze toename van Turkse producten in Azerbeidzjan, de prijzen van tomaten en komkommers niet gedaald zijn. 

De directeur van de Oekraïense Retail Trade Suppliers Association, Alexei Doroshenko, legt uit wat dit "Azerbeidzjaanse verschijnsel" is: "Hoewel consumenten in landen als Oekraïne hebben geprofiteerd van de goedkope goederen, zijn Oekraïense telers niet blij met deze ontwikkelingen. Prijzen voor komkommers en tomaten zijn dit jaar laag. Onze kassen zijn pas in maart begonnen met hun campagnes, maar ze konden geen goede prijs voor hun producten krijgen. Turkse groenten hebben de markt onder druk gezet. De vorige jaren waren de prijzen voor kasproducten duidelijk hoger. Consumenten hebben hier profijt van, maar voor de economie is dit geen goede ontwikkeling," vertelt Doroshenko. 

Azerbeidzjaanse consumenten hebben echter niets gemerkt van prijsdalingen hoewel dezelfde Turkse tomaten waarschijnlijk ook in hun supermarkten terecht zijn gekomen zijn de prijzen van tomaten in Azerbeidzjan alleen maar gestegen. De deskundige legt uit dat de prijzen bepaald worden door hoe groot de concurrentie is. In Azerbeidzjan is er weinig concurrentie en in gebieden waar dit het geval is, zijn de prijzen van producten stabiel of worden producten duurder. In gebieden waar er veel producten zijn en er dus veel concurrentie is, dalen de prijzen van producten juist."


Publicatiedatum: