Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Na acht jaar onderzoek'

Na 50 jaar worden weer Orone tomaten op Canarische Eilanden geteeld

Na acht jaren van onderzoek en verbeteringen zijn de eerste volumes Orone tomaten inmiddels op de markt gekomen. Het tomatenras, dat sinds de zeventiger jaren al niet meer op de eilanden werd geteeld, kan met ieder ander ras concurreren. Dit is met name te danken aan de voedingswaarde, kleur, aroma en smaak van deze tomaat, die uitsteken boven die van andere tomatenrassen op de Canarische markt. 

In 2009 startte de O&O-afdeling van het Agrarisch Technoloigisch Instituut van Tenerife (Cultesa) samen met de universiteit La Laguna en het Centrum voor Biodiversiteit een project naar de verbetering van traditionele tomatenrassen. Tijdens het driejarig onderzoek werden de organoleptische eigenschappen van 57 lokale tomatenrassen geƫvalueerd.

"We wisten niet of deze rassen productief waren of goede smaakeigenschappen hadden," legt een onderzoeker van Cultesa uit. "We stelden vast dat het ras Orone, dat van oudsher in de Valle Gran Rey wordt geproduceerd, over de meest interessante eigenschappen beschikte en daarom hebben we ons gericht op de verbetering van dit specifieke ras. Ons harde werken heeft geresulteerd in het eerste commerciƫle en geregistreerde tomatenras op de Canarische Eilanden."

Cultesa heeft de kwekers- en exclusieve verkooprechten op het ras. Inmiddels wordt Orone door diverse telers op de eilanden met goede resultaten geproduceerd. Nadat het project in 2013 voltooid was, heeft Cultesa het ministerie van Landbouw gevraagd het ras te registreren. In maart van dit jaar was de registratie rond en de tomaten worden inmiddels als lokaal product vermarkt. De Orone tomaat heeft een hoog lycopeengehalte en bevat minder water waardoor hij een hogere voedingswaarde heeft.


Bron: canarias7.es
Publicatiedatum: