Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewasbeschermingsmiddel beïnvloedt vliegvermogen van bijen

Biologen aan de Universiteit van Californië San Diego hebben voor het eerst aangetoond dat een veelgebruikt gewasbeschermingmiddel het vliegvermogen van verder gezonde honingbijen kan aantasten. Deze gewasbeschermingsmiddelen zouden mogelijk hun bestuivingsvermogen kunnen beïnvloeden en op de lange termijn de gezondheid van honingbijenkolonies kunnen affecteren.

Uit vorig onderzoek is gebleken dat haalbijen die aan neonicotinoïde gewasbeschermingsmiddelen (die algemeen in de landbouw worden gebruikt) waren blootgesteld, minder vaak naar het thuisbasis terugkeerden waardoor het aantal haalbijen daalde.

Een op 26 april in 'Scientific Reports' gepubliceerde studie door onderzoekers Simone Tosi en James Nieh van UC San Diego en Giovanni Burgio van de Universiteit van Bologna, Italië, beschrijft in detail hoe het neonicotinoïde gewasbeschermingsmiddel thiamethoxam schadelijk is voor honingbijen. Thiamethoxam wordt gebruikt in gewassen zoals maïs, sojabonen en katoen. Om de hypothese te testen dat het gewasbeschermingsmiddel het vliegvermogen aantast, ontwierpen en bouwden de onderzoekers een vliegmolen om het vliegvermogen van bijen te testen. Hierdoor konden ze bijen onder constante, gecontroleerde omstandigheden laten vliegen.

Maandenlange testen en gegevensverzameling tonen aan dat de blootstelling aan typische, niet-dodelijke neonicotinoïde niveaus die haalbijen ervaren het vliegvermogen van de honingbij aanzienlijk aantastte.



Onderzoeker Tosi: "Onze resultaten tonen voor het eerst aan dat blootstelling aan dit gewasbeschermingsmiddel onder realistische omstandigheden in anderzijds gezonde kolonies het vliegvermogen van bijen kan aantasten, zoals het verminderen van de vluchtafstand, de vluchtduur en de snelheid. Het overleven van de honingbij hangt samen met het vliegvermogen, omdat dit de enige manier is waarop ze voedsel kunnen verzamelen. Hun vliegvermogen is ook van cruciaal belang om gewas- en wilde plantenbestuiving te garanderen."

Langdurige blootstelling aan het gewasbeschermingsmiddel gedurende een tot twee dagen verminderde het vliegvermogen van bijen. Korte blootstelling verhoogde tijdelijk hun activiteitsniveaus. Bijen vlogen verder, maar op basis van andere studies, minder gecontroleerd. 

"Ongecontroleerd vliegen van bijen over langere afstanden vermindert de waarschijnlijkheid dat ze weer thuis aankomen," volgens onderzoeker Nieh.


Bron: UCSD
Publicatiedatum: