Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
snoeptomatenteler Wim Tas

"Tegenslag maakt je creatief"

Midden in het Groene Hart van Holland, in Zevenhuizen, hebben Wim en José Tas sinds 1984 een teeltbedrijf in snoeptomaatjes. In het ZON magazine, in de serie 'teler in de Spotlight' vertellen ze hier meer over. 

Toen vader Arie Tas in 1961, op de plek waar ook nu het bedrijf nog steeds is gevestigd, een klein bedrijf begon met teelt van sla, tomaten en komkommer onder 'plat glas', had hij niet kunnen bedenken dat zoon Wim samen met echtgenote José ruim 45 jaar later hier een modern glasbedrijf van in totaal 10 hectare snoeptomaatjes zou runnen. 'Pa is niet meer in het bedrijf actief, maar zorgt er nog wel steeds voor dat we elke dag verse groenten uit de eigen moestuin kunnen eten', lacht Wim als zijn vader het 'bezoek van ZON' aankondigt. De groei van het kleine bedrijfje van vader Arie ging aanvankelijk stapje voor stapje, maar toen Wim in 1984 mee in het bedrijf kwam werd grond van de buurman bijgekocht en werd een nieuwe kas van 1,5 hectare gebouwd. Inclusief verwarming, en alleen teelt van tomaten. Dat was de start van een gestage verdere groei in de jaren erna, met als resultaat op dit moment een bedrijf van in totaal 10 hectare, verspreid over drie locaties.

Geen wedloop
Door de structuur van de in 1850 drooggelegde polder is het gebied waar het bedrijf staat doorsneden door 'tochten' (beken), wat soms beperkingen heeft voor de bouw van aaneengesloten kassen. 'Ook hebben we in het verleden best wel wat gedoe gehad met vergunningen van de gemeente, maar dergelijke problemen en soms zelfs tegenslagen maken je wel creatief. Ik ben gewend om problemen zelf op te lossen, en niet meteen naar anderen te kijken. De 'organische' groei van het bedrijf zorgde er voor dat het wel een wat bewerkelijk bedrijf werd, met nogal wat verschillende afdelingen, en dat betekende feitelijk dat je niet kostprijs gedreven kon zijn, want dan moet je echt alles strak en rechttoe rechtaan hebben. We hebben dat eigenlijk nooit erg gevonden, want zo goedkoop mogelijk willen telen zit gewoon niet in onze aard. Er is altijd een ander die het nog goedkoper kan, en dan krijg je een soort wedloop waar ik me niet thuis voel en waar we gewoon niet aan willen meedoen. Wij hebben altijd meer de focus gehad op kwaliteit, wat er bijvoorbeeld toe leidde dat we al in het jaar 2000 gestart zijn met de teelt van Red Vine en daarop volgend Roma Vine, ook een ras met een hogere kwaliteit. Wat de personele inrichting van het bedrijf betreft is er sprake van een platte organisatie. José en ik vormen de directie, en daarnaast hebben we drie kadermedewerkers in vaste dienst. Voor de werkzaamheden in de kas hebben we ruim 100 uitzendkrachten. Het inhuren en het verlonen daarvan loopt via een bureau, maar de huisvesting regelen we helemaal zelf'.



Service
In de loop van de tijd heeft Wim meerdere soorten tomaten geteeld, waarbij het uitgangspunt steeds was én nog steeds is om geen bulkproduct te telen maar om juist meer aandacht te besteden aan zaken als service, kwaliteit en kleinschaligheid. 'Die overweging heeft er mede toe geleid dat we in 2006 als proef zijn gestart met het planten van een paar rijen Santa snoeptomaatjes. Onze zwager zat in die tijd bij een zaadbedrijf, en die vond het wel wat voor ons om die Santa's te gaan telen. Aanvankelijk was het vooral een beetje uit nieuwsgierigheid, zonder dat we zelfs maar een idee hadden hoe en aan wie we die konden verkopen. Op zeker moment hebben we ze bij de groenteboer in het dorp neergelegd, die erg blij bleek te zijn met deze verruiming van zijn assortiment en ons er een goede prijs voor betaalde. Hij vroeg ons in eerste instantie zelfs wat we er voor moesten hebben! De kosten van het telen hadden we door de aanvankelijk kleine schaal toen nog niet scherp in beeld, maar de hoge prijs die het product opleverde heeft ons toen wel doen besluiten om verder te gaan met snoeptomaatjes. En niet te vergeten de positieve reacties die we ontvingen over de smaak, en het ontzettend lage aantal productklachten. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat we ons sinds een aantal jaren volledig op snoeptomaatjes hebben toegelegd. In het verleden is het zoeken naar de juiste tomaat best wel eens een zoektocht geweest, want de keuze voor een tomaat moet écht bij je passen', aldus Wim. Na zes jaar Santa te hebben geteeld, zijn Wim en José enkele jaren geleden overgestapt op het ras Sweetel en telen dat op dit moment nog steeds.

Plezierige samenwerking
Van Zevenhuizen naar Venlo is een flinke afstand. Wat is voor Wim en José de belangrijkste overweging om lid bij ZON te zijn? 'We voelen ons prima thuis bij ZON, en hebben echt een hele plezierige en goede samenwerking met verkoper Corné van Winsen. Natuurlijk zijn er ook zaken die wel eens wat minder zijn, we hebben ook wel eens het gevoel gehad dat we onvoldoende werden gehoord of zelfs werden vergeten. Maar uiteindelijk zijn samenwerking en een goed persoonlijk contact voor ons wel de zaken waar het om draait. En ook de samenwerking met andere telers is prima. Zoals het nu gaat mag het voor ons nog wel tien jaar blijven doorlopen'.

Heeft het echtpaar nog grote plannen of specifieke wensen voor de toekomst? 'Door de wijze waarop ons bedrijf in de voorbije jaren is gegroeid, zien we voor onszelf meer heil in het verjongen van het bedrijf met nieuw glas, dan in verdere areaaluitbreiding. Verder zijn we allebei heel tevreden over hoe het nu allemaal gaat', zegt Wim tot besluit.

Tekst en foto: Jos Caubo

Voor meer informatie:
Corné van Winsen
ZON Fruit and Vegetables
Venrayseweg 104
5928 RH VENLO
T: +31 (0)77 3239999
F: +31 (0)77 3239719
E. info@zon-business.com
http://www.zon-business.com/ 

Publicatiedatum: