Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Persimilis ruimt spinthaarden op in tomaat

Met het zachtere weer in het vooruitzicht kijken telers maar beter goed uit naar de eerste spint aantastingen in hun gewassen. Met een optimale populatie van de roofmijt Phytoseiulus persimilis kunnen de meeste spinthaarden tijdig worden opgeruimd – zonder dat er chemische correcties moeten worden uitgevoerd.



Spint is één van de meest voorkomende plagen in de tomatenteelt en is de laatste jaren steeds moeilijker onder controle te houden. Het aanbod aan chemische middelen is beperkt in deze teelt. Doordat spintmijten langzaam maar zeker resistent worden, bieden chemicaliën onbevredigende resultaten.

Maar waarom chemisch proberen als het ook biologisch kan? "De laatste jaren zetten meer en meer tomatentelers, zowel in België als in Nederland, de stap naar biologische bestrijding", zegt Nick Nagels, teeltadviseur bij Biobest België. "En ze behalen daarbij goede resultaten." De nuttige in kwestie is de roofmijt Phytoseiulus persimilis, die bekendstaat om zijn grote eetlust en snelle ontwikkeling.

"Het is belangrijk dat P. persimilis wordt uitgezet van zodra de eerste spinthaard wordt waargenomen", vertelt Nick. "We raden telers ook aan dat ze de bestrijding daarna goed opvolgen: zo kunnen ze zien of persimilis inderdaad de spinthaard onder controle krijgt. Ze kunnen dat zien aan de leeggezogen spintmijten die bruin tot zwart verkleuren. Wanneer een haard is opgeruimd, gaat de roofmijt op zoek naar naburige spinthaarden."

De vraatzucht van persimilis is best indrukwekkend. Bij een optimale populatie kan de roofmijt per dag een menu van 20 spinteieren, 13 protonimfen en 5 volwassen spinten verorberen. De optimale omstandigheden zijn niet al te hoge temperaturen en een relatief vochtige lucht. Nick: "De populatie roofmijten groeit dan sneller dan de spintpopulatie. Bij temperaturen boven de 30°C en een relatieve luchtvochtigheid onder de 60 % is de spintmijt echter bevooroordeeld en loopt de bestrijding minder goed."

Neemt een teler meerdere spinthaarden tussen zijn tomatenplanten waar en voelt hij aan dat persimilis de klus toch niet helemaal alleen kan klaren, dan zal hij genoodzaakt zijn om toch een bespuiting uit te voeren. "Maar dankzij de goede biologische bestrijding van spint is het aantal chemische correcties dat over het volledige teeltseizoen moet worden uitgevoerd nog altijd minimaal", aldus Nick.

Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
Email: info@biobest.be
Publicatiedatum: