Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Theroformed opkweektray biedt alternatief voor piepschuim

Als alternatief te bieden voor grote piepschuim vermeerderingstrays ontwikkelde INA Plastics het stevige 'Double Tray System'. Daarmee kunnen telers jonge planten op rails en water opkweken tegen lagere koste en met waarborging van de hygiëne. Langzaam wint het systeem aan populariteit.

Ina Plastics begon in 2010 met het ontwerp van de nieuwe tray. "We wilden een productiever, efficiënt en milieuvriendelijke alternatief maken voor die onhandige piepschuimtrays", vertelt Kostas Tsonakis van INA Plastics. "Het enige wat we eigenlijk hoefden te doen was de insteektray, die al in de EPS-tray werd gebruikt, verstevigen zodat het piepschuim niet meer nodig was. En dat dan zonder extra gewicht of extra kosten."


De twee trays: de insteektray geeft de bovenste tray extra stevigheid.

Tsonakis legt uit dat ze de insteektray iets zwaarder hebben gemaakt dan een standaard vermeerderingstray. Om dit te kunnen is er een speciale 'negatieve' tray gemaakt met een 'spaceframe' structuur. "De combinatie van de twee trays houdt het geheel licht en toch stevig genoeg. Perfect geschikt voor de vermeerdering op spoorstaven. Het resulteerde in vele voordelen zoals betere plantengroei, wortelontwikkeling, kostenefficiëntie en logistiek."



Drijven
Een van die eigenschappen van het Double Tray System is het drijfvermogen. "Dankzij de techniek, het ontwerp en de materiaalsamenstelling kan de DTS op water drijven en op elke celcombinatie het gewicht van ontwikkelde planten dragen."

Tabakstelers zijn, juist vanwege dat drijfvermogen, direct overgegaan tot de geleidelijke vervangen van hun EPS-trays door het DTS. "Ze begonnen met een 210 cels-tray en vonden later de 300 cel tray ideaal. Tabaktelers hebben een enorme verbetering gezien van hun plantkwaliteit en plantengroei."


De drijvende trays.


Aquaponics groententeelt in trays

Naast de vroege aanpassing van de tabaksindustrie, zegt het bedrijf dat ook substraat- en aquaponics-telers DTS gebruiken om zaailingen te kweken. "De tray wordt momenteel commercieel in meer dan 20 landen wereldwijd gebruikt en elke dag begint er weer een nieuwe teler met een proef. Veel van hen zijn zo overtuigd door de resultaten dat ze niet meer naar EPS-trays terug willen."


Dezelfde trays op een verhoging.

Door het succes tot dusver heeft INA Plastics besloten het assortiment van de DTS uit te breiden. "We zullen nog meer variaties toevoegen om meer teelt- en gewassoorten te ondersteunen. We hebben onlangs twee nieuwe DTS-trays ingevoerd van 67 bij 33, een met 171 cellen voor de meloen- en watermeloenvermeerdering en een met 300 cellen voor paprika's en industriële tomatengewassen."


Kostas en Jacob Tsonakis tijdens de Fruit Logistica in Berlijn dit jaar.

Net als bij alle nieuwe dingen zegt Tsonakis dat het in het begin moeilijk was om de telers ervan te overtuigen dat de nieuwe tray als alternatief voor de piepschuimtrays gebruikt kon worden. "Er is veel strategische planning en teamwork bij komen kijken om de juiste telers te vinden en hen te overtuigen. We wisten dat we iets innovatiefs hadden gecreëerd, maar werden verrast door het potentieel en het grote aantal toepassingsmogelijkheden."

Voor meer informatie:
INA Plastics
Kostas Tsonakis
ktsonakis@ina-plastics.com
www.dts-tray.com

Publicatiedatum: