Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw anno 2017: LED, nevel en terug naar de natuur

Tholen - Het is in de tuinbouw een drukte van belang. Dat is geen nieuws. Ook bij Stolze Installatietechniek in Maasdijk is iedereen in de weer. Bram van den Ende: "Alle drukte wordt natuurlijk veroorzaakt door de aantrekkende markt. En dat is goed. We zien bovendien een aantal ontwikkelingen die zijn positieve weerslag heeft op ons bedrijf als totaalinstallateur."



Plug-and-play
Het gebruik van hogedruk0nevel is daar een goed voorbeeld van. "De toepassing hiervan neemt steeds verder toe. Om biologische bestrijders in leven te houden, moet de teler de temperatuur in de kas terug kunnen dringen. Daar is de hogedruknevelinstallatie een goede oplossing voor. De nevel laat de kastemperatuur zakken én houdt toch het CO2-gehalte op peil." Stolze heeft een eigen hogedruk nevelsysteem ontwikkeld: S-Fog. Sinds 1,5 jaar is dit op de markt. De lancering van S-Fog was de start van het zoeken naar plug-and-play oplossingen. Bram:"De teler kan nu zelf de koppelingen installeren. Dat is eenvoudig. Hij bespaart installatiekosten. En dat is weer mooi meegenomen. Toch?"




Philips
Stolze is Philips-partner. Deze led-armaturen zijn eenvoudig te installeren. Bram: "Led-belichting had een lange weg te gaan toen het op de markt kwam. Er is al veel onderzoek gedaan. De lichtrecepten zijn nu uitgedacht. In de slateelt zorgen bepaalde kleuren in het lichtspectrum voor verrassende effecten. Led gaat het toch echt worden in de toekomst. Het is nog een kwestie van het financieel rond gerekend krijgen. In de bramenteelt lukt dat inmiddels." Stolze plaatste onlangs de eerste led-belichting bij een bramenteeltbedrijf.



Terug naar de natuur
Eén van deze ontwikkelingen is de toenemende aandacht voor biologische benadering. Het biologische ontsmetten van water is daar één van. Het gebruik van de zandfilters van vroeger lijkt weer een beetje terug te komen. Bram: "Het waterzuiveringssysteem van WaterIQ wordt positief ontvangen. De aerobe, gezonde bacteriën, hou je over. Je kunt op deze manier goed de waterkwaliteit onder controle houden." De waterzuiveringsoplossing van Priva werkt anders. Deze maakt gebruik van UV. Bram: "Daarmee bereik je de schoonste resultaten. Telers kunnen kiezen. En dat is prima."




Werkplaats


Nederland voorop
Stolze Installatietechniek is een dynamisch bedrijf. Vanuit Maasdijk wordt er soms in 16 landen tegelijkertijd aan projecten gewerkt. Met man en macht werken de ruim 100 werknemers om de klussen te klaren. Er zijn overigens genoeg vacatures om hier aan de slag te kunnen.

Bram besluit met de woorden: "We zijn blij dat Nederland nog steeds voorop loopt in kennis tuinbouwtechniek. Daar moeten we zuinig op zijn. Nederland is nog steeds de basis voor de wereld van de tuinbouw."

Voor meer informatie:
T. Stolze Installatietechniek bv
Bandijkweg 2
2676 LJ MAASDIJK
(0174) 51 37 79
www.stolze.nl