Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan uit de kas

Een consortium van Wageningen University & Research, bedrijven en Hogescholen gaat vijf gewassen die nu nog niet in Nederland geproduceerd worden, in Nederlandse kassen telen en onderzoeken. Het gaat om vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan. Doel is om te onderzoeken of deze gewassen de Nederlandse glastuinbouw aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen, en of afnemers aan duurzaam geteelde, veilige producten geholpen kunnen worden.



De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de Publiek Private Samenwerking (PPS) "Nieuwe veilige gewassen in de kas" goedgekeurd. Komende 3 jaar komt er een budget van ca. 3,5 ton per jaar beschikbaar om te kijken of een 5-tal nieuwe gewassen perspectief bieden voor de teelt in de Nederlandse kassen. Het gaat om vanille, salep, wasabi, zwarte peper en saffraan.

Bij vanille is in een eerder project gebleken dat het businessmodel positief lijkt. In deze PPS wordt nog extra benodigde kennis gegenereerd. Het richt zich vooral op een verdere marktintroductie en optimaliseren van de productie.

Bij wasabi en zwarte peper zal eerst goed gekeken moeten worden naar het teeltproces, zodat aan de hand daarvan ook bepaald kan worden of het haalbaar is om hier een verdienmodel van te maken.

Bij salep spelen andere uitgangspunten een rol, met name of het mogelijk is om zo te telen, dat er onderscheidende salep wordt gemaakt ten opzicht van illegale import.
Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Door middel van een literatuurstudie in combinatie met rekenen aan een 'hightech' business zal gekeken worden of het mogelijk is om ook dit gewas in de Nederland te gaan telen.

Binnen de PPS "Nieuwe veilige gewassen in de kas" werken een 12 bedrijven van een grote diversiteit met elkaar samen: telers, leveranciers van uitgangsmateriaal en bedrijven uit de keten van de foodproductie. Een aantal hogescholen gaat zich buigen over de chemische kant, zij gaan de inhoudsstoffen van deze gewassen bepalen. Wageningen University & Research doet teeltonderzoek, ontwikkelt voor wasabi teeltsystemen en ontwikkelt mogelijkheden om Salep-planten die voor de Nederlandse teelt vermeerderd worden ook in het Midden-Oosten in de natuur terug te planten. Met dat laatste hopen de onderzoekers de biodiversiteit te helpen herstellen in het herkomstgebied van de Salep.

De Club van 100 van Wageningen University & Research BU Glastuinbouw en de Gemeente Rotterdam sponsoren het project.

Begin april 2017 was de kick-off van het project, waarbij de verschillende partners nog beter met elkaar konden kennis maken. Filip van Noort, specialist nieuwe kasgewassen bij Wageningen University & Research: "Met name door de grote diversiteit in partners ontstaat er een nieuwe dynamiek die veel energie geeft."

De volgende bedrijven neem deel aan het project: Elstgeest Potplanten B.V. (penvoerder), Duijvestijn Tomaten, Lans, KFRS BV, J. van Marrewijk, Gova, Phytesia, Huijbregts groep BV, Club van 100, Intertaste, Valstar Holland Eminent, Eminent Food, Eminent Seeds, Iribov SBW, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Wageningen Environmental Research en Wageningen Research Glastuinbouw.
Publicatiedatum: