Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overheden in Centraal-Azië helpen de telers in het zadel

Tholen - De tuinbouwsector in Centraal-Azië krijgt een steuntje in de rug van de overheid. Of beter gezegd… een steun. De besturen van deze landen willen minder afhankelijk zijn van de gelden die voortvloeien uit de exploitatie van olie en andere delfstoffen. De stap naar de agro-industrie is dan snel gezet. Henk van Tuijl, export manager bij Kubo:"Daar plukken wij nu de vruchten van."
 
Aanvankelijk startten deze landen met de bouw van eenvoudigere kassen. Henk:"Op zich is daar niets mis mee. Totdat de investeerders er achter kwamen dat er meer mogelijkheden zijn met een kas. Ze kunnen meer uit hun investering halen. Al snel werden de eerste glazen kassen gebouwd. Nu zien we al de vraag naar semi-gesloten kassen groeien. Deze landen liggen tegen Rusland aan. Ze willen graag hun AGF aan Rusland verkopen. En dat is zeker aantrekkelijk in de periode van september t/m mei. Dan is aanvoer van verse groente meer dan welkom. De schaarste drijft de prijzen op. Deze hoge prijzen zijn natuurlijk aanlokkelijk. Als je jaarrond kunt telen, kom je als teler al helemaal niets te kort in deze gebieden. Deze ontwikkeling vraagt om een tuinbouw 2.0-oplossing. En die kunnen we bieden. Onlangs hebben we de eerste Ultra Clima kas in Kazachstan gebouwd."


 
Centraal-Azië bestaat uit o.a. Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Azerbeidzjan en Turkmenistan. Deze landen hebben hun focus op de agro-industrie. Het ene land loopt daarin verder voorop, dan de andere. Er zit in ieder geval beweging in. Sommige gebieden zijn al toe aan de meest geavanceerde kassen. Andere maken sinds kort de stap van eenvoudige kassen naar de voor Nederlandse reguliere, high tech, kassen. De overheden bieden de telers in ieder geval wel mogelijkheden. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Veelal hebben kassenbouwers investeerders als klant. In Kazachstan financiert de overheid projecten middels KazAgroFinance die deze leaset aan de investeerders.
 
KUBO gaat stap voor stap deze markt op. Henk:"Zo hebben we dat in Rusland ook gedaan. In 2010 zette we daar onze voorzichtige stappen. En nu is Rusland inmiddels een belangrijke exportbestemming."
 
Bij KUBO zijn ze natuurlijk blij met de eerste kassen die in Centraal-Azië zijn gebouwd. "Goed voorbeeld, doet goed volgen", zegt Henk. Hij ziet dat nieuwe projecten altijd op de voet worden gevolgd door de telers uit de omgeving. Dat is prima. Henk geeft aan dat de ondernemers bij nieuwe projecten goed begeleid worden. "Dat vinden we belangrijk. Wij willen dat onze kassen goed renderen. We weten dat dat kan. We leren onze klanten het onderste uit de kan te halen."

Voor meer informatie:
KUBO Group
Henk van Tuijl
vantuijl@kubo.nl
www.kubogroup.nl
tel (0174) 28 61 61