Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nieuw R&D centrum

BVB Substrates speelt in op opkomst van city farming

Tholen - Vijf jaar geleden dacht Peter Sonneveld, product manager bij BVB Substrates, dat de opkomst van city farming nog niet zo'n vaart zou lopen. Inmiddels weet hij beter. "Dat is (of wordt) booming. Zoveel is zeker."

Substraateisen
Voor de substraatleverancier heeft dit ook flinke gevolgen. De eisen die aan substraten gesteld worden, zijn voor de meerlagenteelt anders dan voor een kasteelt. Alleen al het fytosanitaire aspect vraagt de benodigde aanpassing.

Zeker in het gebied rondom Fukushima in Japan, die getroffen zijn door een nucleaire ramp, staan al flink wat meerlaagse teeltsystemen. Voordat de mensen daar naar binnen mogen, worden er strenge hygiënemaatregelen genomen. Iedere invloed van buitenaf is ongewenst. En dat geldt ook voor de producten die nodig zijn om te kunnen telen. Peter:"Alles moet schoner dan schoon zijn. Dus ook de te gebruiken substraten." Fukushima is natuurlijk wel een extreem voorbeeld. "Maar dit aspect weegt sowieso zwaarder in city farming teelten dan in kasteelt."

Dan speelt ook nog mee dat substraten in de meerlagenteelt op hoogte gebruikt worden. "Dat vraagt om een substraat met een lager gewicht dan nu gebruikelijk is. Er moet mee te werken zijn", vindt Peter. En zo zijn er nog tal van onderwerpen die anders zijn.



Onderzoek substraat voor meerlagenteelt
BVB investeert om zich hier verder in te specialiseren. Er wordt momenteel druk gebouwd bij het bedrijf. Eén van de nieuwe gebouwen omvat een uitgebreide R&D-afdeling. Peter: "De nieuwe onderzoekslocatie is aangepast aan de huidige wensen. Natuurlijk blijven daar de kwaliteitscontroles plaatsvinden. De tafels met Led komen ook weer terug. Daar worden immers onkruidtesten en groeiproeven gedaan. Dat is een onmisbaar onderdeel binnen onze organisatie."

Wat nieuw is én high tech is de bouw van twee Phytotrons. Dat zijn klimaatkamers met een meerlaags systeem. Hier alles is aan te passen om goed te kunnen testen. De Phytotrons worden bij BVB Substrates gebruikt voor:

- de ontwikkeling van substraten voor in de meerlagenteelt
- nabootsing van problemen uit de praktijk. Met behulp van deze resultaten kan er gefundeerde teeltadvies worden gegeven.


Maandag 18 juli 2016 is op het terrein van BVB Substrates in De Lier de 'officiële eerste paal' voor de nieuwbouw geslagen.

Geen ver-van-bed-show
Er zijn ideeën en plannen genoeg voor de sector. Peter:"Dat city farming een markt is waar we als substratenleverancier mee rekening moeten én gaan houden, is zeker. Het lijkt een 'ver-van-je-bed-show', maar dat is het niet. Wereldwijd draaien al verschillende projecten. Natuurlijk in Amerika, maar ook in Nederland zijn er al meerlagenunits in productie: in Poeldijk en Dronten."

Voor meer informatie:
BVB Substrates
Peter Sonneveld
PSonneveld@bvb-substrates.nl
tel. (0174) 535 421