Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Informatiebijeenkomst over tomaten in Murcia, Spanje

Producenten, marketeers en distributeurs woonden gisteren een 'oplossingen-op-maat' bijeenkomst bij in Aguilas. Hierbij wezen Bayer deskundigen op de voordelen van het tomatenras Brutal F1, dat zou kunnen helpen de belangrijkste productiegebieden in Murcia te stimuleren. De Brutal F1 tomaat is een zeer stabiel ras dat tijdens de groeicyclus overwegend G-kaliber levert. "Het is momenteel de meest gevraagde rode losse tomaat op de markt," zegt Ivan Sierra, een tomatenspecialist bij Bayer.



Brutal F1 is een intense rode tomaat van het Canarische soort met 3-4 locules. Elke tros heeft gemiddeld ongeveer zes vruchten en de plant heeft een groot aanpassingsvermogen, zodat de Brutal F1 voor uitstekende resultaten zorgt in zowel kassen als bij teelt onder gaas. Het ras werd twee jaar geleden commercieel in Murcia geïntroduceerd. Sindsdien is het gebruik ervan blijven groeien in de twee belangrijkste teeltgebieden, Aguilas en Mazarrón.

Naast de agronomische kenmerken van de Brutal F1 verbetert het de winstgevendheid van de producent. Vorig jaar was de gemiddelde verkoopprijs in Murcia van het G-kaliber 10% hoger dan die van het M-kaliber.

Sierra: "Als je jaarrond voor de G-kaliber tomaat kiest, verdien je meer. Van dit ras wordt er maar 3% weggegooid, dus is de keuze voor Brutal F1 economisch gunstig voor producenten."

De bij de Brutal F1 horende Enpower F1 onderstam is de meest gebruikte onderstam in Murcia. Met deze onderstam vindt er 94% meer kieming van zaailingen plaats en planten genereren per teelt over het algemeen één tros extra.

Alternatieve gewassen
Tijdens de bijeenkomst werd door de Bayer deskundigen ook de teelt van andere tomatenrassen voorgesteld, zoals peer- en cherrytomaten. Ze presenteerden de Kaspian F1 peertomaat, die een lange houdbaarheid heeft ideaal voor zowel nationale als exportmarkten. Verder werd de Sintonia F1 gepresenteerd, een lekkere cherrytomaat die 16 kg per m2 oplevert.



Het merk Nunhems presenteerde ook de Tinkwino F1, een roze tomaat met zeer uniforme vruchten, een intense kleur en smaak, om het tomatenaanbod van Murcia te diversifiëren. Tinkwino F1 is barstbestendig en heeft stevig fruit. "Er is in Murcia een groeiende interesse voor roze tomaten en nieuwe rassen daar producenten hun aanbod blijven diversifiëren en nieuwe dingen uitproberen. Het is onze verantwoordelijkheid om producenten hierbij te begeleiden, zodat ze dit proces succesvol kunnen doorlopen," volgens Juan Miguel Agüero, tomatenproductspecialist voor groentezaden bij Bayer. Agüero sprak over nieuwe trends, tomatenrassen en waar de consumentenvraag over een paar jaar uit zal bestaan.

Plantengezondheid
De deskundigen spraken ook over de preventie van tomatenvirussen. Bayer had het vooral over de preventie en bestrijding van het mozaïekvirus PepMV dat wordt overgedragen door contact, irrigatiewater en zelfs via de zaden.



Daniel Bellon, van de afdeling fytopathologie bij Bayer, vertelde over de veeleisende controlemaatregelen die Bayer in de zaadproductie toepast om ervoor te zorgen dat het plantenmateriaal dat op de markt komt gezond is en vrij van ziektekiemen. Daarnaast presenteerde hij een aantal protocollen voor hygiëne en werkorganisatie om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Ook het tomatenvirus ToCV werd aangesneden, die door de witte vlieg wordt overgedragen. Besproken werd hoe de symptomen van dit virus kunnen worden herkend, die in het jaar 2000 in dit land werden geïdentificeerd. In Spanje is de progressie van het virus bevorderd door het gebrek aan informatie en omdat de symptomen gemakkelijk worden verward met een tekort aan magnesium en stikstof.

Meer informatie:

Productcommunicatie
Elvira Vitores
Tel.: (+34) 950 497 776

Bedrijfscommunicatie
Carolina Alemany 
Tel: +34 96 1965324

Publicatiedatum: