Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ausveg teler van het jaar doet Australische paprikahybrideproeven

De 2016 Ausveg Young Grower of the Year, Zuid-Australische teler Thang Hoang Le oftewel Kev, begon direct vanuit de middelbare school in het familiebedrijf te helpen. Kevs enthousiasme groeide naarmate hij manieren vond om het bedrijf te verbeteren en de winstgevendheid te verhogen. Dat doet hij momenteel nog steeds.


 
Zijn voortdurende honger naar innovatie heeft onder andere geleid tot zijn samenwerking met Monsanto. Hij is teeltproeven begonnen met Monsanto's nieuwe hybride paprika in vergelijking met een andere veel gebruikte hybride. Het doel is om de prestaties in Australiƫ te bekijken en hoe het telers kan helpen een aantrekkelijk, winstgevend gewas te produceren.

Daarnaast heeft Kev samen met een vriend een App voor telers ontwikkeld. De FarMate App laat telers in realtime specifieke informatie op hun smartphone ontvangen. In de gratis App kunnen telers sectoren, locaties en voor hen relevante weerzones invoeren. De App stuurt dan meldingen naar gebieden waar er bijvoorbeeld een zware storm wordt verwacht. Telers krijgen geen informatie die voor hen niet relevant is. De App biedt ook realtime marktinformatie maar hiervoor is een maandelijks abonnement nodig.


 
Volgens Kev werd de App na de zachte uitrol door 200 telers gebruikt in zijn regio. Ook de marktinformatie is volgens hem nuttig omdat de teler, rekeninghoudend met prijzen en locatie, gerichter kan produceren en een hoger rendement kan verkrijgen. Kev zal de de App, die op Android en iOS smartphones werkt, binnenkort in heel AustraliĆ« lanceren. Als onderdeel hiervan zal Kev mensen persoonlijk ontmoeten om de werking en voordelen van de app uit te leggen. 


 
Door dit gebruik van informatietechnologie en communicatie is Kev gaan kijken hoe hij het isolement kan doorbreken dat vaak als teler wordt ervaren. Hij zegt dat dit erg belangrijk is om de volgende generatie aan te trekken. 

Volgens Kev is een van de grote uitdagingen bij het telen aansluiting vinden met andere telers. Oudere telers blijken terughoudend om met jongere collega's te praten, vooral wanneer deze dingen anders willen doen en innovatie in willen voeren. Daarom heeft hij de Virginia Young Farmers groep opgezet om tot sociale contacten te komen. De groep heeft geen vaste structuur of kantoor maar gebruikt WhatsApp om te praten, grappen te maken en elkaar te informeren, bijvoorbeeld over het weer. 

"De afstanden en lange uren alleen werken zouden het telen lastig kunnen maken. De Young Farmers groep maakt het weer wat gemakkelijker en spannender," zegt Kev.

Publicatiedatum: