Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Bij de Vaate, Delphy, Glastuinbouw Waterdag

"Over een jaar zit de helft op nullozing"

Tholen - Een flinke groep glastuinders gaf gisteren acte de présence op de Glastuinbouw Waterdag in Bleiswijk. Per begin volgend jaar zullen alle telers ofwel het lozingswater tot op grote hoogte moeten zuiveren, ofwel moeten komen tot een gesloten kringloop. Een nullozing, zoals dat heet. Wet- en regelgeving op gebied van watermanagement en gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds strenger, maar oplossingen en mogelijkheden hieraan te kunnen voldoen liggen niet altijd voor de hand. Zuiveringsapparatuur is duur, in aanschaf en in onderhoud, en bovendien slechts in weinig gevallen van een stempeltje 'approved' voorzien. Volledige circulatie echter, is makkelijker gezegd dan gedaan - en toch kan het. Immers, er zijn al bedrijven die het doen en bovendien geeft een meerderheid aan erin te geloven dit ook binnen afzienbare tijd voor elkaar te krijgen.


Volle bak

Hoeveel telers zullen het voor elkaar krijgen binnen een jaar vanaf nu de waterkringloop op het eigen bedrijf volledig te sluiten? Volgens Jaap Bij de Vaate van Delphy, die de introductie verzorgde, geeft ruim de helft van de telers aan dat dat gaat lukken. De middag bood telers en andere geïnteresseerden een pallet aan seminars, waarin de verschillende haken en ogen aan de nieuwe wetgeving behandeld werden. Daarnaast presenteerden de verschillende tuinbouwtoeleveranciers gespecialiseerd in watermanagement de eigen oplossingen.

Moeten of mogen?
Vervelend aan de hele kwestie is dat van hoger hand telers gedwongen worden flinke investeringen te doen. Echter, volgens Jaap is het ook goed de dwang te zien als een kans. Naast het feit dat schoner lozingswater zorgt dat telers voor zichzelf meer middelen beschikbaar houden, is het vooral ook zaak betrouwbare leveranciers te zijn. "De Nederlandse tuinbouw moet het hebben van de export. Het is daarom zaak ons naar buiten toe zo schoon mogelijk te profileren." In die zin wordt 'moeten' een 'mogen': schoner produceren dan de rest van de wereld is dan een kans, een mogelijkheid de concurrentie de loef af te steken.


Jaap Bij de Vaate

Ook, zo bleek uit verschillende lezingen, moet de teler niet te vroeg terugschrikken voor de nullozing. Niet alleen wordt het al gedaan, ook blijkt uit proeven van bijvoorbeeld de WUR dat het kan zonder productie- en kwaliteitsverlies (aldus Erik van Os). Het aantonen is misschien wel een heter hangijzer dan het realiseren ervan. Vaak ook zijn veel maatregelen te nemen die niet per se veel geld kosten. Maak een goede tekening, zo luidt het advies: waar zitten mijn zwakke punten, waarom precies kom ik niet tot een 0 en mijn buurman wel, en dan komen knelpunten in beeld. En knelpunten zijn er om verholpen te worden.

Publicatiedatum: