Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Greenery verdubbelt winst in 2016

"Scheiding commodities en specialty teelten steeds groter"

The Greenery heeft het nettoresultaat over 2016 verdubbeld. De nettowinst steeg van 4,1 miljoen euro in 2015 naar 9,0 miljoen euro in 2016. De omzet daalde 6,9% tot 1,030 miljard euro.

In het jaarverslag gaat de organisatie in op de ontwikkelingen in de glasgroentensector. "Over het algemeen heeft de glasgroentesector een redelijk jaar achter de rug, waarin een gunstiger economisch klimaat in Nederland voelbaar was en structureel van aard lijkt", constateert de organisatie.

Buitenland daalt

"In het buitenland zien we over het algemeen dat het areaal glasgroente licht daalt, met uitzondering van paprika en tomaat. Het Spaanse areaal voor deze producten groeit door. Het areaal voor Nederlandse glasgroente is in 2016 ongeveer gelijk gebleven, terwijl het tomatenareaal wel doorgroeit in Nederland. Voor de productunit Glasgroente was 2016 een jaar van redelijke prijzen en kwalitatief goede producten. De sterker wordende concurrentie vanuit Spanje door verlenging van de Spaanse productieseizoenen was voelbaar, waardoor prijzen meer en meer onder druk kwamen te staan. Vooral in het voorjaar viel de prijsvorming voor tomaten tegen door grote volumes vanuit Spanje en een tegenvallende vraag. Telers van ronde tomaat, trostomaat en verschillende specialtytomaten kijken terug op een minder succesvol jaar. Het aandeel snackgroente (zowel bij komkommers, paprika als tomaten) neemt toe; zowel in volume als in waarde.

Hagel: schaarste en hoge prijzen
De extreme hagelbuien in Brabant in juni hebben ook op Cofortatelers invloed gehad. "Dat had in de zomer gevolgen voor de productie van komkommers, courgette en pruim- en snacktomaten, wat heeft geleid tot schaarste en hogere prijzen. Een aantal van deze segmenten heeft vanaf de zomer het seizoen iets kunnen compenseren door aantrekkende prijzen.

Bij de productie van glasgroente zien we de scheiding tussen 'commodities', zoals (tros)tomaten en komkommers en 'specialty' teelten, zoals snoep-, cocktail- en troscherrytomaten steeds groter worden. Bij de 'commodities' zullen efficiƫntie en optimalisatie speerpunten blijven. Bij het specialtyassortiment wordt steeds meer vraaggestuurd geproduceerd, waarbij een breed assortiment, innovatie en productvernieuwing de speerpunten blijven. The Greenery waakt ervoor dat de balans tussen kilogram opbrengst en smaak/kwaliteit gewaarborgd blijft", besluit de organisatie.

Lees hier meer over de jaarcijfers.
Publicatiedatum: