Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: ananaskers groente van het jaar

De Oostenrijkse hobbytuinders hebben een vroegrijpe vruchtgroente tot de groenten van het jaar 2017 verkozen: de 'freche Fritzi'. Als familie van de tomaat telt ze weliswaar tot de groenten, maar ze overtuigt met haar zoete smaak. Ze is vanaf half april verkrijgbaar bij geselecteerde tuinderijen in Niederösterreich. Op de beurs 'Pool & Garden' in Tulln werd de groente voor het eerst gepresenteerd.


Van links naar rechts: Karl Auer van de tuindersvereniging Niederösterreich, Otto Auer, vicevoorzitter van het Landbouwschap Niederösterreich en Wolfgang Praskac van de tuindersvereniging Niederösterreich © LK NÖ/Eva Lechner

Otto Auer, vicevoorzitter van het Landbouwschap Niederösterreich: "Ik ben blij dat onze tuinders zo'n ongewone plant tot de groente van het jaar hebben verkozen. Met deze ananaskers doet een onbekende groentensoort haar intrede in het groentenbed van veel hobbytuinders en biedt de deelnemende tuinderijen een mogelijkheid om hun klanten iets aparts aan te bieden." Daarbij is één ding zeker: voor veel vitamineliefhebbers is Freche Fritzi raadselachtig. Gaat het nou om een groente of toch om fruit? Want in het binnenste van de perkamentachtige dekbladeren verbergen zich vruchten ter grootte van kersen. Vanaf juni kunnen deze vruchten opgegeten worden. Maar ondanks haar zoete smaak behoort de ananaskers tot de familie van de tomaten en daarmee officieel tot de groenten.

Freche Fritzi in het groentenbed planten
Freche Fritzi kan na de late vorst in de volle grond gezet worden. Ze houdt van zon of lichte halfschaduw, wordt circa 60 cm hoog en een meter breed. Ze gedijt het beste in grote potten, hangpotten, kuipen of bakken. De groente moet regelmatig maar spaarzaam geïrrigeerd worden. Voor een goede oogst zou men één tot twee keer per week moeten bemesten. Er wordt aanbevolen om de grond met anti-worteldoek of folie af te dekken wanneer Freche Fritzi in een groentenbed geplant wordt om zo de rijpe vruchten te beschermen tegen vervuiling.

Alle tuinderijen die 'Freche Fritzi' aanbieden zijn te vinden op www.gartenbau.or.at.
Publicatiedatum: