Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HortiMaX onderstreept urgentie

"Morgen moet er voldaan worden aan de zuiveringsplicht"

Tholen - "Morgen moet er voldaan worden aan de wettelijke zuiveringsplicht." Deze woorden waren geprint op de banieren die op het podium stonden bij de presentaties gisteren op de HortiMaX Waterdag. Het geeft de urgentie aan. Tijdens de bijeenkomst bleek maar weer dat het er op lijkt dat de benodigde acties, voortvloeiend uit Kaderrichtlijnen Water, op de lange baan worden geschoven. En of dat handig is, is nog even de vraag.

Bekijk de fotoreportage hier.



Handhaving
Eén van de sprekers was Wim van der Vlis. Hij is toezichthouder Milieu, Omgevingsdienst Haaglanden. Vanuit deze functie gaan er volgend jaar al controles uitgevoerd worden op de kwaliteit van het oppervlakte. Bij een aangetoonde overtreding zal deze dienst over gaan op handhaving. De handhavingsprocedure draait meestal uit op een last onder dwangsom. Dat gaat flink in de papieren lopen. De controles zullen grondig uitgevoerd worden. Er wordt enerzijds op het teeltbedrijf gekeken, en anderzijds er zullen ook metingen plaats vinden in het oppervlaktewater. Zaken als, relatief eenvoudige, lekkages komen zo ook boven water.



De nieuwe regels
Er zijn inmiddels geen onduidelijkheden meer over deze nieuwe wet. Waar draait het nu eigenlijk om? Het lozen van gewasbeschermingsmiddelenhoudend afvalwater is niet meer toegestaan per 1 januari 2018. In de praktijk betekent het dat drainwater (overtollig gietwater), drainagewater en spoelwater van filters eerst gezuiverd moet worden alvorens het te mogen lozen. Jim van Ruijven, onderzoeker Water en Emissies bij Wageningen UR, ziet deze nieuwe wet als reactie op te veel gemeten normoverschrijdingen in het oppervlaktewater.
Er zijn verschillende mogelijkheden om aan deze nieuwe regels te voldoen. Eén daarvan is de keuze voor een collectieve zuivering. Mits de plannen goedgekeurd worden, verschuift de termijn dan naar 1 januari 2021. Die goedkeuring kan een struikelblok zijn. Deze beslissing zal in juli dit jaar vallen. Tijdens de bijeenkomst bleek overigens dat de kosten voor een collectieve zuivering veelal hoger zijn, dan de kosten voor een individuele oplossing.

CleanLite
Jerre de Blok, productmanager HortiMaX, geeft vier mogelijke oplossingen aan om te voldoen aan de nieuw regels: collectieve zuivering, niets lozen, mobiele zuiveringsinstallatie of een gecertificeerde zuiveringsinstallatie per bedrijf. Op dit moment zijn er vijf zuiveringsinstallaties door BZG gecertificeerd. De CleanLite van HortimaX is er één van. Deze installatie zuivert het water met lage druk-UV in combinatie met H2O2 (waterstofperoxide). Het heeft een capaciteit vanaf 10 m3 p/dag. Er zijn op dit moment vijf types beschikbaar van CleanLite zodat aan iedere vraag voldaan kan worden. Interessant is de calculatie van de kosten per m3 water. In de genoemde bedragen is rekening gehouden met onderhoud, elektriciteit, H2O2 en zuur (voor de automatische reiniging van het systeem), afschrijving en de subsidies vanuit de MIA en Vamil-regelingen. Voor wat betreft de laatste genoemde regelingen, wordt er in de bijeenkomst gewaarschuwd dat hier budgetten voor zijn. Op is op. Wees op tijd. De installateurs zijn overtuigd dat het nu moet gebeuren. Aan het eind van het jaar is nog drukker dan nu.

Bekijk de fotoreportage hier.


Vragen
Tijdens de bijeenkomst waren er veel vragen en opmerkingen. Wim van der Vlis is altijd bereid om uw vragen te beantwoorden over de handhaving. Zijn mailadres is wim.van.der.vlis@odh.nl.

Verder verwijzen we naar de volgende websites:
www.glastuinbouwwaterproof.nl
www.glastuinbouwmodellen.wur.nl/waterstromen
www.ltoglaskrachtnederland.nl
www.activiteitenbesluitenagrarisch.nl/glastuinbouwbedrijf