Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Substraatteelt komt langzaam maar zeker van de grond in Thailand

Het aantal kassen in Thailand neemt langzaam maar zeker toe. Wim Damsteegt van Dutch Greenery merkt dat meer en meer Thaise boeren investeren in tropische kassen om bladgroenten en andere groenten om de lokale markten te bevoorraden.


Het team van BVB en Dutch Greenery tijdens de 
Horti Asia in Bangkok afgelopen maand.

Het bedrijf van Damsteegt is al bijna twintig jaar actief in de Thaise tuinbouw. Vanuit hun warenhuizen in Pak Chong distribueren zij zaden, substraten, groeisystemen en tropische kasstructuren door het hele land. "De sector is nog klein, maar we zien duidelijk dat er meer interesse in kastechnologie is. Het afgelopen jaar was ons drukste tot nu toe."

Dutch Greenery levert verschillende kasontwerpen, aangepast aan het specifieke lokale tropische klimaat, situatie en doel. 1: Een Evap kas gebouwd voor een klant in Chiang Mai. 2. Een Umbrella Vent kas voor hydroponische productie. 3. Een Sawtooth kas voor de tomatenteelt.


De Nederlander gelooft dat dit een resultaat is van het sneeuwbaleffect. Na de introductie van de eerste systemen zagen andere boeren en telers het potentieel van de technologie en raakten geïnteresseerd. "Omdat we al langer meedraaien op deze markt, hebben we veel expertise verworven en weten we hoe de markt in elkaar steekt. Dit geeft ons een voorsprong en stelt ons in staat de markt uitstekend te bedienen." Damsteegt legt uit dat hij juist hierom een van de weinige lokale leveranciers van kastechnologie is die projecten efficiënt kan realiseren. "We hebben veel ervaring en hebben nu vijf teams, die aan projecten in heel Thailand aan het werk zijn, maar ook in aangrenzende landen zoals de Filipijnen of Myanmar. De meeste kassen zijn bestemd voor de teelt van bladgroenten en vruchtgroenten zoals tomaten, komkommers en paprika´s. Anderen worden gebruikt voor potplanten, en soms zelfs als opslagfaciliteit."



Het pakhuis van Dutch Greenery in Pak Chong

In Thailand is vooral de slateelt een groeiende markt. "We hebben het BVB Sublime schuimsubstraat een paar jaar geleden geïntroduceerd. Met dit substraat hebben we een belangrijke trend gezet voor de hydroponische slateelt in Thailand. Boeren waarderen de gebruiksvriendelijkheid, het gemak, en de zuiverheid van het substraat. De gewassen schieten snel wortel en hebben weinig expertise nodig om hoge kwaliteit groenten te telen."



Damsteegt: Thaise consumenten zijn tevreden met de stevigheid, gewicht en kwaliteit van de kroppen sla geteeld op Sublime foam op NFT systemen. De foto rechts van de proef met tomaten is deze week genomen in de eigen demokas van Dutch Greenery.

Hiernaast ziet Damsteegt mogelijkheden met nieuwe gewassen zoals kasmeloenen. Hij werkt nauw samen met zaadteler Rijk Zwaan om nieuwe variëteiten te ontwikkelen. "De verwachtingen van deze markt zijn hoog. Er zijn veel kansen voor variëteiten die toegespitst zijn op de Aziatische markt. Net als met kasstructuren is er veel kennis van de lokale situatie nodig om met een werkende oplossing te komen. Je kunt niet zomaar een variëteit of kasstructuur verkopen als je niet weet hoe je deze lokaal kunt telen of bouwen. Maar de Thaise industrie komt, mede dankzij onze expertise, langzaam van de grond."



De kinderen van Damsteegt tussen de meloenen in hun demokas.


Voor meer informatie:


Dutch Greenery
Wim Damsteegt
dutchgreenery@gmail.com
www.dutchgreenery.com

Publicatiedatum: