Hoewel het unieke uiterlijk van deze groente op zich al bijzonder is, heeft de Gorizia ook een verfijnde knapperigheid wat hem de absolute topper onder de radicchiorassen maakt. Beroemde koks gebruiken het product voor hun gastronomische creaties waardoor de Rosa di Gorizia inmiddels wereldwijd bekend is.
"Onze technieken, ervaring, passie en streven naar perfectie komen tot uitdrukking in iedere krop. Het zaaien gebeurt van oudsher voor Pasen, waarna we de velden met rust laten."
"Onkruid groeit veel harder dan onze radicchio en neemt zodoende het zonlicht weg. De groei wordt hierdoor vertraagd maar ondertussen kan het wortelgestel tot wel 30 cm diep groeien. Dit houdt eveneens in dat het ras in de zomer geen irrigatie behoeft omdat het zijn voedingstoffen uit de bodem haalt. De groente dankt zijn kenmerkende kleur aan het ijzer dat hij uit de bodem opneemt."
Op de foto: Rosa di Gorizia veld met vorst
Hoe meer het gewas tijdens de teelt verwaarloosd wordt, hoe beter. De wortels zijn diep en krachtig, waardoor sneeuw en vorst geen schade veroorzaken. Tijdens de oogst is de plant echter zeer kwetsbaar. Als in de zomer alle onkruid gewied wordt, dan kan er tot aan november geoogst worden.
Het bleken verloopt op natuurlijke wijze door de groente in een van het zonlicht afgeschermde omgeving in warme aarde te plaatsen. Op deze manier sterven de dekbladeren af en groeit de Rosa di Gorizia 'bloem' verder. Het productieproces eindigt met een laatste schoonmaakbeurt waarbij 80% van de bladeren worden verwijderd.
De groente wordt vervolgens met de hand gesorteerd en alleen de exemplaren die eruit zien als rode rozen worden geselecteerd.
Naast het verse product dat in de winter vermarkt wordt, heeft Agricola Lucia ook een biologische Rosa di Gorizia extra-virgine olijfolie ontwikkeld die met uitsluitend Italiaanse ingrediënten van de beste kwaliteit bereid wordt. De olie combineert perfect met kaas- en vleesgerechten.
"Onze handelspartners zijn nichemarkten in China, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland, Oostenrijk en Rusland, waar men zich dit luxe product kan veroorloven."
"Onze ambitie om smaak en knapperigheid samen te brengen, komt tot uitdrukking in iedere pot Rosa di Gorizia."
"Door ons werk houden wij de lokale tradities levend. We werken volgens duurzame teeltmethoden. De gehele Rosa di Gorizia productie is vrij van MRL's omdat we de natuur haar gang laten gaan zonder menselijk ingrijpen."
Via Molin, 17 33057 Palmanova (UD)
Tel.: (+39) 0432 928600
Cell.: (+39) 339 3506679
Email: info@aziendaagricolalucia.it
Web. www.aziendaagricolalucia.it