Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3% meer komkommers in belichte hogedraadteelt

In een proef het afgelopen jaar bij Hortus in Futuro in Maasbree gaven de hogedraad komkommers in 7,5 cm hoge Grodan Plantop NG2.0 blokken 1,5% meerproductie in de onbelichte teelt en 3% meerproductie in de belichte teelt ten opzichte van planten in 6,5 cm hoge blokken. Ook was het vruchtgewicht hoger.

Familiebedrijf Hortus in Futuro in Maasbree is gespecialiseerd in hogedraad komkommers. Ze hebben twee teelten per jaar: een winterteelt met het ras Hi Power en plantdatum 28 december en een zomerteelt met het bontresistente ras Hi Force met een plantdatum rond de langste dag.



Bedrijfsleider Marcel Huibers stelt hoge eisen aan zijn planten en substraat. Een goede communicatie met plantenkweker Grow Group is daarom belangrijk. "We vragen om een sterk generatieve plant. Het is voor ons geen probleem als de plant iets kleiner is als er maar voldoende droge stof in zit om een sterk gewas te maken."

Hij start met een plantdichtheid van 1,7 plant/m2 en komt uit op 3,4 stengels/m2. Bij de eerste teelt houdt hij vanaf 3 februari, met sterk toenemend buitenlicht, een extra stengel aan. In de zomerteelt gebruikt hij getopte planten, die op het vierde blad getopt zijn. "Onze plantenkweker Grow Group zorgt dat de onderste scheuten eruit zijn en het bovenste blad weg, zodat er alleen nog een scheut op het derde en vierde blad zit."

Innovatief
De 10 ha grote kwekerij, geleid door Hay en Paul van Lipzig, is in veel opzichten innovatief te noemen. Sinds afgelopen winter hangt er op het hele bedrijf assimilatiebelichting. "Belichting zorgt ook voor vervroeging van de oogst en een betere houdbaarheid van de komkommers", licht Huibers toe.

5,8 ha is voorzien van diffuus glas met een haze-factor van 70%. Het andere deel heeft een haze-factor van 50%. Beiden hebben een dubbelzijdige AR-coating. De klimaatomstandigheden in de zomer zijn daardoor volgens Huibers veel gelijkmatiger.
Ook vinden er voortdurend proeven plaats: rassenproeven, proeven met teeltsystemen en met nieuwe steenwolblokken en -matten en volgt hij proeven bij onder andere de plantenkweker.

Betere planten van de plantenkweker
Productiemanager Wien Hermans deed enkele jaren geleden proeven in de proefkas van Grow Group in Baarlo met paprika's in hogere blokken vanwege problemen in dit gewas met olifantspoten. Bij deze planten ontstond meer 'fabriek'.

Vanaf 2014 testte hij komkommers in hogere blokken om te zien of hier hetzelfde zou gebeuren. "Je meet meer bladmassa en een hoger droge stof gehalte", concludeert Hermans. Hij heeft de proefresultaten samengevat in een tabel, waaruit blijkt dat de planten in Plantop NG2.0 blokken van 7,5 cm na 26 dagen langer en zwaarder zijn en grotere lobbladen hebben dan in blokken van 6,5 cm.

Blokken met meer volume geven ook meer teeltgemak. "Door het grotere volume kunnen we net iets langer wegblijven met water. Blokken van 6,5 cm maken we vier maal per teelt nat in het voorjaar. Bij hogere blokken is dat slechts drie maal bij een teelt van 30 dagen. In de tweede teelt maken we ze in verhouding vaker nat. De verhouding van zuurstof en water in de hogere blokken is optimaal. De planten groeien daardoor gemakkelijk en hebben sterkere wortels. Als we een blok openmaken, zien we meer wortels in het blok en aan de onderzijde."

Meerproductie bij teler
Hermans testte de hoge blokken in 2015 op verschillende plaatsen in de praktijk uit. Hortus in Futuro pakte de ontwikkeling op. Al in het eerste jaar bleek dat de planten in de hoge blokken krachtiger waren en meer body hadden dan op de lagere blokken.

In overleg met Hans van Herk, opkweekspecialist bij Grodan, besloot Huibers om in de tweede teelt van productiejaar 2016 een proef van 2 ha (32.000 blokken) te doen met 7,5 cm hoge Grodan Plantop NG2.0 blokken in combinatie met Grotop Master matten van 133x20x10 cm. "Een volume van 27 liter voor vier planten is erg hoog in vergelijking met anderen, maar wij zijn overtuigd van een positief effect bij meer matvolume."

In een proefrijtje met Hi Force naast de rassenproeven hebben we geteld en gewogen. Het vruchtgewicht was hoger en we hadden 8% meer veertigers. In de onbelichte kas waren er 1,5% meer komkommers en in de belichte teelt 3% meer komkommers in de teelt die liep van 21 juni tot half november. De productiewinst is over de hele teelt gehaald dus niet alleen aan het begin of einde van de teelt. Het gewas leek meer uithoudingsvermogen te hebben richting het einde van de teelt."

Vanwege de veelbelovende proefresultaten stapt Hortus in Futuro dit jaar met het hele bedrijf over op 7,5 cm hoge Grodan Plantop NG 2.0 blokken. "Hogere blokken kosten een paar cent per blok extra. Die meerprijs verdienen we ruimschoots terug." Telers vanuit de studieclubs en omgeving hebben de proeven bij Hortus in Futuro met interesse gevolgd. Een deel van hen is inmiddels ook overgestapt op hogere blokken en een deel heeft proeven opgezet.

NG 2.0
In de proef bij Hortus in Futuro in 2016 met de hogere blokken zijn Grodan Plantop blokken met de Next Generation 2.0 - technologie gebruikt. Dit is de nieuwste substraattechnologie van Grodan, die vanaf 2016 beschikbaar is. Huibers deed in 2016 een kleine proef met de hogere blokken vanuit een proef die ook de plantenkweker deed met deze nieuwe generatie steenwol. Huibers gebruikte ze in combinatie met Grotop Master matten met dezelfde NG2.0-technologie.

Zowel de plantenkweker als teler vinden het te vroeg voor harde conclusies. "Ik geloof er wel in. De blokken en matten passen goed bij elkaar. Het lijkt alsof we iets minder water hoeven geven en de blokken iets uniformer zijn bij het indrogen en weer natmaken. De NG2.0-technologie zou ook positief kunnen werken op het moment dat zich calamiteiten voordoen, waardoor je in een bepaalde periode geen water kunt geven. De matten zouden dan makkelijker her te verzadigen moeten zijn dan de oude matten", is Huibers zijn eerste indruk.

Voor meer informatie:
Grodan
www.grodan.nl
Publicatiedatum: