Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arietta toont goede zettingscapaciteit

In week 11 zijn de eerste vruchten van Arietta geoogst met vruchtgewichten tussen de 200-230 gram. De goede zettingscapaciteit van Arietta kwam dit jaar duidelijk naar voren. Waar de meeste (groene) rassen dit jaar problemen hadden met de zetting in week 6 en 8 om de vruchten er aan te krijgen was dit voor Arietta geen probleem. De bloemen staan mooi (niet te grof) klaar voor de volgende zetting.



Strategie
Arietta wordt dit jaar op drie en vier stengels geteeld. Afhankelijk van de plant en zaaidatum is de eerste zetting op het 2de, 3 de of 4de oksel aangehouden. Zowel in de drie- als vier- stengelsystemen heeft men er zes vruchten per plant aan laten komen. Sommige bedrijven hebben twee vruchten boven elkaar aangehouden en anderen die een oksel leeg hebben gehaald boven de eerste gezette vrucht. Ondanks deze plantbelasting blijft een groeikrachtig ras als Arietta mooi in balans. De vruchten van Arietta zijn dikwandig en kleuren traag door. Hierdoor kan men vroeg beginnen met oogsten en de laatste vrucht van een plant iets later oogsten om de plant mooi in balans te houden.

Door de vlotte zetting van Arietta is het niet nodig om te werken met lage voornacht-temperaturen. Na een zetsel is het belangrijk om voldoende tempo op het gewas te houden. Het vruchtgewicht van de eerste twee zetsels kan eerder te zwaar worden wat de groei ten nadele komt.

Sturing richting voorjaar en zomer
De unieke zettingscapaciteit van Arietta resulteert vaak in een snelle herzetting, ook in periodes waarin de klimaatomstandigheden moeilijker zijn. Hierdoor kan de plantbelasting wel eens hoog oplopen en ervoor zorgen dat het bladvolume afneemt. Ons advies bij Arietta is om in mei voldoende bladvolume aan te houden. Dat is belangrijk om de snelheid in het gewas te houden en bij goede lichtomstandigheden, de etmalen zeker niet te laten zakken.

Met voldoende bladvolume en snelheid in de plant, kunnen we Arietta ideaal voorbereiden op de zomer. Een plant die goed in balans is, heeft een constante ritme in zijn zetting en houdt daarnaast een sterke wortel.

Om sterke golven in de zetting te voorkomen, adviseren we om elk zetsel in drie keer te oogsten. Door de trage doorkleuring biedt Arietta de flexibiliteit om dit te doen en op die manier regelmaat in de plant te houden.

Voor meer informatie:
Syngenta
Jacob Obrechtlaan 7a
4611 AP Bergen op Zoom
www.syngenta.nl

Peter Colbers
peter.colbers@syngenta.com
+31-612709364

Marcel Vis
Marcel.vis@syngenta.com
+31-612964722
Publicatiedatum: