Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacco van der Wekken, directeur Delphy Improvement Centre

“Financiering fundamenteel onderzoek is een taak voor overheid en bedrijfsleven”

Tholen - "Door de nieuwe financiering van onderzoek in de tuinbouw is er te weinig aandacht voor fundamenteel onderzoek", ziet Jacco van der Wekken, directeur van het Delphy Improvement Centre. "Dat kan grote gevolgen hebben voor de tuinbouw. Op den duur komen we hierdoor nieuwe kennis tekort."


 
"Twee jaar geleden zijn de financieringsconstructies van onderzoek veranderd. We werken nu met publiek-private samenwerkingen. Die hebben een tijdelijk karakter. Er wordt praktijkonderzoek gedaan voor een termijn van maximaal drie jaar", legt Jacco uit. "En daar is op zich niets mis mee, mits er genoeg aandacht blijft voor fundamenteel onderzoek. Fundamenteel onderzoek heeft minder te maken met de praktijk, maar wel met het doen van ontdekkingen, het opdoen van kennis. Dit is van oudsher het werkterrein van universiteiten, van TNO. Het heeft een langetermijnkarakter, vraagt om een langere adem. Om tot nieuwe inzichten te komen, heb je minimaal vijf tot zeven jaar nodig. Dat doe je niet in drie jaar."
 
Door de nieuwe financieringsconstructies komt langetermijnonderzoek echter nauwelijks meer voor. "De bedreiging ontstaat dat het zelfs helemaal gaat verdwijnen", signaleert Jacco. "Dat zou een ramp voor de tuinbouw zijn. Fundamenteel onderzoek is de basis voor praktijkonderzoek, voor innovaties. Tuinbouw Nederland had een voorsprong op de rest van de wereld. Die voorsprong moeten we houden. Er moet weer structureel geïnvesteerd worden in fundamenteel onderzoek. Daar hoort ook passende financiering bij."
 
Bedrijven
Volgens Jaco ligt hier een rol voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. "Fundamenteel onderzoek is te beperkt voor de tuinder. Te weinig praktijkgericht. Die gaat er daarom ook niet in investeren. Het is wel interessant voor grote bedrijven, om op basis van kennis producten te ontwikkelen." Daarom is het volgens Jacco noodzakelijk dat praktijkonderzoekers en fundamenteel onderzoekers meer gaan samenwerken. "Met meer samenwerking tussen onze onderzoekscentra en die van Wageningen en TNO en kan ook de vertaalslag van fundamentele kennis naar praktijkkennis gemaakt worden."
 
Volgens Jacco is de situatie ernstig, ook als is dat nu nog niet zichtbaar. "Ik voorzie dat, als er niets verandert, er een moment gaat komen dat we het gebrek aan fundamenteel onderzoek gaan merken in de praktijk. We komen op den duur nieuwe kennis tekort. Dan loopt de Tuinbouw Nederland achterop in plaats van voorop Dat mogen we niet laten gebeuren."