Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kwekerij de Kreek: terug naar komkommers

"Tegen 90 hectare paprika kunnen we gewoon niet op"

Tholen - Normaliter werden nu ongeveer de eerste paprika's geoogst bij Kwekerij de Kreek in 's-Gravendeel. Dit jaar echter is teler Kees de Kreek al drie weken aan het oogsten. Hij zag het areaal paprika's de afgelopen jaren groeien en besloot eieren voor zijn geld te kiezen. Of beter gezegd: komkommers. "Het is een stuk drukker, maar de verdiensten waren vorig jaar goed. En daar staat of valt alles mee."Na een jarenlange daling is het areaal paprika's sinds 2015 weer flink aan het stijgen. Vorig jaar kwam er zo'n 90 hectare bij en dit jaar wordt er wederom een groei van enkele tientallen hectare verwacht. "Daar wilde ik me niet in mengen", vertelt Kees. "De tuin hier is 1,6 hectare groot. Tegen die hectares kun je gewoon niet op." Hij weet waar hij het over heeft: in 2008 zag hij het Nederlandse paprika-areaal ook al flink groeien. "En dat ging lang niet altijd goed. Je moet ten slotte toch voor elke paprika een mond vinden."


Vorig jaar groeide het areaal paprika's voor het eerst sinds 2010 weer. Dit jaar komen er weer tientallen hectares bij.

Hogedraadteelt
Sinds 2016 staan er daarom weer komkommers in zijn kas. "Net als vroeger", vertelt hij. "We hebben elf jaar paprika's geteeld, maar oorspronkelijk komen we uit de komkommers. Toen we een goed paprikajaar draaiden, konden we de overstap naar hogedraadteelt financieren. In de kas gaat het nog wel, maar ook in de schuur moest alles veranderd worden. Toch was de keuze eigenlijk snel gemaakt."

Met de overstap naar komkommers hoopt Kees zijn relatief kleine kwekerij ook de komende jaren rendabel te houden. De komkommers combineert hij met een paar rijen tomaat en paprika, voor de huisverkoop. "De komkommerteelt is arbeidsintensiever dan paprika of tomaten. Daardoor zie je dat de bedrijven kleinschaliger blijven. Je zult minder snel een komkommerkwekerij van 90 hectare tegenkomen", verwacht hij. "Ik ben zelf 56 en hoop nog een jaar of tien vooruit te kunnen – maar ik weet niet of mijn zoon het bedrijf wil overnemen. Dan wil je ook geen grote investeringen meer maken."Vooralsnog bevalt de overstap prima. "Je moet in de komkommers veel meer kilo's versjouwen. Omdat je het hele jaar door teeltwisselingen hebt, kun je nog wel wat verdienen door op het goede moment te wisselen en door op tijd terug te zijn. In de paprika's begint en stopt iedereen ongeveer op het zelfde moment. Dan moet je het meer hebben van de snelheid van het zetsel." Daar staat tegenover dat het voor hemzelf wel harder werken is. "Maar dat geeft niet. Dat is juist wel goed. Paprika's was niet arbeidsintensief genoeg voor mijn oppervlakte. Nu kunnen we door de week weer gewoon van 6 tot 6 werken."

Volg Kwekerij de Kreek op FacebookPublicatiedatum: 16-3-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: