Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stikstofregels blokkeren Tuinbouwvestiging Deurne

"Dit moet geen maanden duren, dan zijn we onze kopers kwijt"

Tholen - Nog voor er één paal de grond in is gegaan, heeft Herwi Rijsdijk het 120 ha grote tuinbouwgebied nabij Deurne voor bijna 2/3 verkocht. Het lijkt de droom van menig gebiedsontwikkelaar – maar niets is minder waar. Door nieuwe provinciale wetgeving dreigt de ontwikkeling van het gebied tot stilstand te komen. "Dit moet geen maanden meer duren, anders zijn we onze potentiële kopers kwijt."

Al meer dan tien jaar wordt er gewerkt aan de realisatie van de Tuinbouwvestiging Deurne. Nabij de Brabantse stad is een gebied van 160 hectare uitgezocht waar 104 ha glas, 18 ha gietwaterbassins en 5 ha bedrijventerrein gerealiseerd kan worden. De Gemeente Deurne en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij investeerden de afgelopen jaren ettelijke miljoenen om het gebied hiervoor geschikt te maken. Geen makkelijke klus, vertelt projectontwikkelaar Herwi Rijsdijk. "De Tuinbouwvestiging Deurne ligt in de Peel, vlakbij natuurgebied Natura 2000. Daarom hebben we, samen met de provincie, maatregelen getroffen om het natuurgebied niet te schaden."




80 ha grond verkocht
De ontwikkeling van het gebied leek succesvol te verlopen. Gedurende de crisis was er weinig animo, maar inmiddels zijn er vier serieuze kopers voor ruim 80 hectare grond. Dat die verkopen ook echt zullen geschieden, is echter niet meer zeker. "Het gaat allemaal om de stikstofuitstoot", legt Herwi uit. "Volgens de nieuwe provinciale eisen mag die uitstoot per jaar maximaal 0,05 Mol/hectare/jaar zijn. Dat is onmogelijk, zelfs voor het meest duurzame glastuinbouwbedrijf."

De regels zijn afkomstig uit Europa en hebben een extra groot effect vanwege het grote aantal intensieve veehouderijen in deze kwetsbare regio. De CO2- en stikstof-uitstoot is daardoor hoog. "Maar een intensieve veehouderij stoot vier keer zoveel stikstof uit dan een glastuinbouwbedrijf", vertelt Herwi. "We hebben de afgelopen jaren bovendien 9 intensieve veehouderijbedrijven uit het gebied uitgekocht. Daardoor is de stikstofuitstoot juist gedaald."

Ontheffing
Het steekt hem met name dat de provincie eerst meewerkte aan de ontwikkeling van het gebied, maar de glastuinbouw nu niet tegemoet wil komen. In Limburg gelden namelijk dezelfde stikstofregels, maar daar is juist door de Provincie Limburg een uitzondering gemaakt voor glastuinbouwbedrijven. "Afgelopen vrijdag is door de gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant weer gezegd dat die ontheffing er niet gaat komen. Dat maakt het nagenoeg onmogelijk om in het gebied een glastuinbouwbedrijf te realiseren. Die bedrijven en de uitstoot komen er dan uiteindelijk alsnog wel - alleen dan vijftien kilometer verderop. In Limburg."

Aardwarmte
Met het onderzoeken van de aardwarmtemogelijkheden doet hij nog een poging om gehoor te geven aan de wensen van de Provincie. "Maar dan komen we alsnog boven de uitstootgrens van 0,05 Mol/hectare/jaar uit. Bovendien is het nog onduidelijk of we in het gebied vanwege de aanwezige Peelrandbreuk in de ondergrond wel zo diep kunnen boren én of er wel warm water van 80 graden Celsius te vinden is. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat de maximale warmte 50 graden zou zijn." En dan zijn er nog de kosten van de bron. "We kunnen tuinders niet verplichten opeens 12 miljoen extra te investeren. Daarom hebben we de vraag bij de provincie weggelegd: als jullie het volgens deze regels willen hebben, help ons dan door te investeren in de bron en pas de eisen aan. Dit is niet reëel."

Een ding is volgens Herwi zeker: deze situatie moet zo snel mogelijk opgelost worden. "Ook de kopers worden steeds ongeduldiger. Dit moet geen maanden meer duren – dan zijn we ze kwijt." Wat er dan met het gebied moet gebeuren, weet hij zo snel ook niet. "Misschien terug varkensboerderijen erop? Maar dan gaat de uitstoot wel weer omhoog…"