Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VVD'ers nemen kijkje bij CombiVliet

Vrijdag 10 maart ontving CombiVliet een delegatie van de VVD op locatie ZuidVliet in Maasdijk. De delegatie waaronder drie Kamerleden (Helma Lodders, Barbera Visser en Anne Mulder), een lid van het Europees Parlement (Jan Huitema) en tevens kandidaat Kamerlid Arne Weverling uit Westland werden bijgepraat over de visie op het energievraagstuk in de glastuinbouw. Speciaal voor dit onderwerp waren ook Robert Kielstra (directeur ECW Netwerk) en Martin van der Hout (secretaris DAGO) aanwezig.



Kielstra gaf zijn visie over hoe de vraag naar warmte de komende tien jaar ingevuld zal gaan worden. Als beheerder van onder andere het gas, elektra en warmtenetwerk in Agriport A7, voorzag hij dat binnen genoemde periode 60% van de warmtevraag ingevuld zal gaan worden door aardwarmte.

Op dit moment produceert ECW 26Mw aardwarmte waarmee jaarlijks 20 miljoen m3 gas bespaard wordt. Deze capaciteit zal binnen twee jaar verdubbeld zijn. Nieuwe booractiviteiten starten hoogstwaarschijnlijk deze maand nog. Verzoek richting politici was met name de regelgeving. Bij het boren naar aardwarmte is dezelfde regelgeving van toepassing als bij het boren naar gas. Wezenlijk verschil is dat bij boren naar aardwarmte water niet aan de bodem onttrokken wordt, maar weer terug gepompt wordt.



Als secretaris van DAGO (Dutch Association of Geothermal Operators) noemde Martin van der Hout de uitdagingen, om te komen tot een betaalbare energietransitie. Onderwerpen die hij hierbij noemde waren wetgeving die meer passend moet worden gemaakt voor geothermie en verkorten doorlooptijd vergunningen en subsidies.

Het bezoek aan CombiVliet werd afgesloten met een korte rondleiding door de kas waarbij Eric van Heijningen (financieel directeur van Combivliet) de duurzame wijze van de tomatenteelt in Nederland benadrukte die zich kenmerkt door een laag verbruik van water en nutriƫnten met een optimaal gebruik van biologische gewasbescherming.

Voor meer informatie:
CombiVliet
Oranjepolderweg 15
2676 CL Maasdijk
www.combivliet.nl
Publicatiedatum: