Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook hoge groentenprijzen in Zwitserland

De natte en koude winter in december, evenals vorst en sneeuw in januari, hebben in Zuid-Europa bij veel groenten voor aanzienlijke oogstuitval en oogstvertraging gezorgd. Vanwege het schaarse aanbod op de Europese markt zijn ook de prijzen in Zwitserland duidelijk verhoogd. Zo behaalden courgette, broccoli en ijsbergsla dit jaar de hoogste januariprijzen van de afgelopen tien jaar.

De prijs van courgette is bijzonder sterk gestegen en ligt met 3,29 Zwitserse frank per kg (3,07 euro) in januari 2017 81% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Komkommers bereikten reeds in december een recordprijs van 2,04 Zwitserse frank per kg (1,90 euro), wat met name toe te schrijven is aan het noodweer in Zuidoost-Spanje.



Minder import in januari
Bij alle bekeken producten nam de import af ten opzichte van de voorgaande maand en de import lag ook duidelijk onder het januariniveau van de afgelopen vijf jaar. Spanje bleef daarbij de hoofdleverancier van Zwitserland voor de onderzochte groenten en maakte in januari 2017 tussen de 54% (broccoli) en 80% (ijsbergsla) van de import in Zwitserland uit. Bij broccoli is Italiƫ een andere belangrijke leverancier. Na de koudegolf is de broccoli-import uit Italiƫ echter duidelijk afgenomen van 757 ton (december 2016) naar 474 ton (januari 2017).

Publicatiedatum: