Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenkwekerij Gebr. Koot test Britse LED-lampen

Bij de Poeldijkse tomatenkwekerij Gebr. Koot hangen sinds kort op een deel van het areaal LED-lampen boven de tomatenplanten. Het gaat om een proef met lampen van de Britse leverancier Plessey. Zij doen dit jaar bij vier kwekerijen (drie keer bloemen, een keer tomaten) praktijkproeven waarbij de LED-lampen naast de traditionele belichting geplaatst wordt.




Groeisnelheid
De proeven vinden plaats onder supervisie van Maarten Klein, hoofd agronomie en ontwikkeling bij Plessey: "We onderzoeken de impact op de groeisnelheid, gewasstand, opbrengst en de kwaliteit van het gewas. We vergelijken de inzet van Plessey's high-performance LED-verlichting met traditionele hoge-druk natriumlampen."

Volgens Klein is het installeren van Plessey LED-groeilampen naast de bestaande hoge druk natriumlampen de meest efficiƫnte manier om extra licht toe te voegen aan een gewas. "Daarbij zijn we in staat zijn om het energieverbruik en de extra warmte-ontwikkeling in de kassen te minimaliseren."

Bij de vier kwekerijen worden dan ook hybride systemen getest waarin LED als aanvulling op de bestaande SON-T installatie is gemonteerd om een hoger lichtniveau te realiseren. "We bekijken of de verhoging van de lichtintensiteit rendabel is."


 
Minder energie
Jonathan Barton, directeur tuinbouw LED bij Plessey, voegt daaraan toe: "Veel telers zijn ervan overtuigd dat ze grotere opbrengsten kunnen halen als ze de beschikking hebben over een extra lichtbron die weinig energie gebruikt en nauwelijks meer stralingswarmte in de kassen toevoegen. De studies waar we nu mee bezig zijn laten bij Nederlandse toptelers zien dat onze LED-technologie hen aanzienlijke voordelen kan opleveren. De proeven lopen door tot in de vroege zomer van 2017, maar we verwachten voor die tijd al de eerste effecten op de opbrengsten te kunnen rapporteren."

Voor meer informatie:
Plessey
sales@plesseysemi.com
www.plesseysemiconductors.com
Publicatiedatum: