Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge Italianen pionieren met artisjokken en tomaten

 Siciliëstaat bekend om de smaakvolle tomaten en de heerlijke artisjokken. Het Italiaanse bedrijf Luciano Reina specialiseert zich in de teelt en verwerking van deze lokale producten. Het bedrijf is in 2016 opgericht in de stad Niscemi in het zuiden van Sicilië. Luciano Reina wordt geleid door een jong team dat zoekt naar de juiste balans tussen innovatie en lokale tradities.



Artisjokken en tomaten
Het bedrijf teelt op 10 hectare voor artisjokken en Rapparino-tomaten. Deze tomatensoort is een gerenommeerd ras dat in de vollegrond wordt geteeld. "Het is ons doel om lokale producten en kennis te delen met de markt. We gebruiken daarbij producten die typerend zijn voor Sicilië, maar die zijn geproduceerd met innovatieve methodes voor verwerking en opslag," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

"We kunnen zeggen dat wij het enige Italiaanse bedrijf zijn dat met deze methodes Rapparino-tomaten verwerkt. We produceren ook artisjokken, waarbij we bewust geen gebruik maken van de traditionele kookmethode. Die oude methode heeft een negatieve invloed op de originele smaak van het product."



Luciano Reina verwerkt daarentegen de artisjokken rauw, zodat de kern knapperig blijft. Het gehele proces tot aan de verpakking wordt in een dag uitgevoerd en vindt soms slechts enkele uren na de oogst plaats. 



Alle processen worden goed gecontroleerd om exclusieve producten te verkrijgen met hoge organoleptische - en voedingswaardes. De traditionele methodes zijn hiervoor aangepast om beter aan te sluiten bij de verfijnde smaak van de hedendaagse veeleisende consument.


 
De artisjokken worden met de hand gesneden en vervolgens in een oplossing van water en citroensap gelegd om verkleuring tegen te gaan. Ze worden daarna uitgelekt, in glazen potten geplaatst met een oplossing van water, azijn en zout en vervolgens gepasteuriseerd.



De Rapparino-tomaten worden in de zon gedroogd en voorzien van een klein beetje zout. Ze worden vervolgens met de hand uitgerekt, zodat ze beter kunnen drogen. Als ze eenmaal klaar zijn, worden ze in potten verpakt met olijfolie en basilicumbladeren.



Een van de belangrijkste kenmerken van de producten van Luciano Reina is de seizoensgebondenheid ervan. Dit geeft een garantie van de kwaliteit en versheid van het product. De artisjokken zijn tussen oktober en mei beschikbaar, terwijl de tomaten tussen april en september voor handen zijn. 

"Onze kanalen zijn groothandelsmarkten en directe kanalen. We leveren voornamelijk aan de Italiaanse markt. 15% wordt naar Luxemburg geëxporteerd," aldus de woordvoerder.



"We hadden dit jaar te maken met een daling in productie vanwege slechte weersomstandigheden. Paarse artisjokken zijn in deze regio het belangrijkste gewas en daarmee ook het belangrijkste onderdeel voor de ontwikkeling van de lokale economie."



10% van alle artisjokken komen uit Sicilië. Niscemi wordt wel de artisjokken-hoofdstad van de wereld genoemd. Sinds 1976 wordt ter ere van artisjokken het evenement "Sagra del Carciofo Violetto di Niscemi" gehouden, dat bezoekers uit heel Italië aantrekt. 

Contact:
Azienda Luciano Reina srl

Via Brindisi, 27
93015 Niscemi (CL)
Tel.: (+39) 0933 955344
Cell.: (+39) 338 4689659
Email: info@lucianoreina.it
Web: www.lucianoreina.it
Publicatiedatum: