Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
George Washington Carver

De man die aan de wieg van commerciële veredeling stond

Van jongs af aan was George Washington Carver (geb. in 1861) gefascineerd door kweken en veredelen. Zijn bachelorscriptie was getiteld "Hoe de Mensheid planten modificeert". Hij was hier zijn hele carrière mee bezig en inspireerde menig nieuw en gevestigd wetenschapper. 

Henry Wallace, de zoon van zijn collega, was een van hen. Vanwege het rassengeschil, dat in de VS in de 18e eeuw nog een grote rol speelde, kon Carver niet op de Campus wonen. In 1894 nodigde de familie Walace Carver uit bij hen te komen wonen.

In zijn vrije tijd maakte Carver lange natuurwandelingen met Henry, zoals hij dat al sinds zijn jeugd deed. De twee verzamelden en identificeerden talloze soorten in de omgeving van de Ames campus: Iowa Tallgrass, Purple Prairie Clover, Rattlesnake Master, Butterfly Milkweed en een boel anderen. 

Thuis in de kassen experimenteerde het paar met zieke planten en kweken. Carver vertrok twee jaar later naar Tuskegee, maar de invloed die hij had op Wallace was groot en blijvend. Op zijn vijftiende voerde Wallace experimenten uit de kracht van hybrides aantoonden. In 1924 begon hij met het verkopen van de eerste commerciële hybride graanzaden. Twee jaar daarna richtte Wallace de Hi-Bred Corn Company op, dat daarna Pioneer Hi-Bred International, Inc werd en vandaag de dag bekend staat onder de naam DuPont Pioneer.

Net als zijn vader werd Henry uiteindelijk Minister van Landbouw in de VS. Zijn wereldwijde inspanningen om graan en tarwesoorten met hogere opbrengsten te creëren hebben volgens sommigen miljarden mensen van de hongerdood gered. Wallace schreef later: "Door George Carver ben ik planten op een manier gaan waarderen, die ik nooit zal vergeten. Ik heb het gevoel hem heel wat verschuldigd te zijn." Toen Carver in 1943 overleed, eerde President Franklin D. Roosevelt zijn levenslange inzet. "De gehele mensheid heeft baat gehad bij zijn ontdekkingen op het gebied van landbouwchemie. De dingen die hij bereikt heeft met zo weinig middelen zijn een lichtend voorbeeld voor de jeugd."

Publicatiedatum: