Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zo werd de tomaat opnieuw uitgevonden

In het midden van de negentiger jaren schoot de consumentenvraag naar Nederlandse tomaten in de VS plotseling omhoog. De kleurrijke en lekkere Nederlandse tomatensoorten waren zo populair dat de export ervan naar de VS met maar liefst 800% steeg. Hoe deden de Nederlanders dit?

Op basis van een eeuwenoude traditie van innovatie in de tuinbouw kwamen Nederlanders als eerste met teelttechnieken die rassen genereerden die goed vervoerd kunnen worden en barsten van de smaak. Vandaag de dag is meer dan 100 vierkante kilometer aan de kastomatenteelt gewijd. Als een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld is Nederland ook kampioen in het verkrijgen van grote oogsten van kleine landoppervlaktes.

De Nederlandse tomatensector dankt haar prominentie aan een aantal opvallende spelers. Neem Rijk Zwaan, een van de top vijf wereldwijde veredelingsbedrijven. De wetenschappers van het bedrijf maximaliseren de kracht van de bestaande plantengenen om groentenrassen te creƫren met de gewenste eigenschappen zoals een uitstekende smaak en aroma, lange houdbaarheid en een uniforme grootte. In de demokas in Kwintsheul worden dagelijks 80 tomatenrassen getest en vergeleken.

Het bedrijf Incotec staat vooral bekend om het pilleersystem dat zaden een beschermende laag geeft waardoor mechanische zaaimachines ze gemakkelijker verwerken. Incotec heeft ook een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de methode om zaden te 'primen' (activeren en dan het kiemingsproces stoppen), een doorbraak bij tomaten die in een superieure kwaliteit en oogst resulteert.

En dan zijn er telers als Duijvestijn, onlangs uitgeroepen tot beste tomatenteler ter wereld. Het door vier broers geleide Duijvestijn staat bekend om zijn superieure kwaliteit tomaten en zeer duurzame teeltmethoden. Het was een van de eerste bedrijven die geothermische energie in de kassen begon te gebruiken en 60% minder energie dan een standaard kas. Duijvestijn produceert jaarlijks ongeveer 10 miljoen kilo tomaten op slechts vijftien hectare.

Nederlandse telers vertrouwen op vooruit denkende, ondersteunende bedrijven om zaken als verlichting, temperatuur en plantenvoeding te verbeteren om toonaangevende resultaten te behalen. Zo betekende de serie LED-groeilampen van Philips een revolutie in de Nederlandse landbouw. Tuinbouwtechnologiebedrijven zoals Priva ontwikkelden geautomatiseerde klimaatbeheersings- en waterdoseersystemen die variabelen synchroniseren zoals CO2-dosering, verwarming, koeling en ventilatie. Priva ontwikkelde ook een eerste, bekroonde bladplukrobot die de dagelijkse tomatenteeltprocessen efficiĆ«nter en zuiniger maakt. En een kennisbedrijf als Koppert helpt telers door biologische plantenbescherming te innoveren. 

De tomatensector is een microkosmos van de overkoepelende Nederlandse levensmiddeleninfrastructuur waarin Nederland wereldwijd toonaangevend is. De sleutel tot het Nederlandse succes is een lange traditie tuinbouw en het decennialang ontwikkelen van kennis en technieken. Twaalf van 's werelds grootste agrifoodbedrijven hebben onderzoeks- en productievestigingen in Nederland, waar ook 's werelds top agrarische universiteit, Wageningen University & Research (WUR), is gevestigd. Onderzoek van wereldklasse en een onverzadigbare drang naar innovatie maken Nederland tot een uitstekende omgeving voor de tomaten- en levensmiddelensector. Net als de meest vruchtbare natuurlijke landschappen van grote en kleine factoren afhangen, biedt Nederland bedrijven het perfecte klimaat om een gezonde en duurzame toekomst te realiseren.

Bron: Quartz
Publicatiedatum: