Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mecklenburg-Vorpommern: grote verscheidenheid bij groententeelt 2016

In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern produceerden in 2016 in totaal 68 bedrijven groenten. Dertig van deze bedrijven teelden groenten onder hoge, begaanbare overkappingen (inclusief kassen). Volgens het Bureau voor de statistiek van de deelstaat steeg het vollegrondsareaal ten opzichte van 2015 met 5,2 procent naar 1.709 hectare. Het district Ludwigslust-Parchim had met 1.242 hectare c.q. 72,6 procent het grootste aandeel aan dit areaal.

Op 256 hectare c.q. 15 procent van het totale vollegrondsgroenteareaal werd er door 28 bedrijven biologisch geteeld. De in de afgelopen jaren zichtbaar toenemende concentratie op steeds minder groentensoorten, met name verschillende slasoorten, zette zich in 2016 niet voort. Ze nemen nu nog maar zo'n 35 procent van het vollegrondsgroentenareaal in beslag. Het oogstbare aspergeareaal bleef met 219 hectare op het niveau van vorig jaar. Broccoli en Romanasla namen in 2016 een groter areaal in beslag met beide duidelijk meer dan 300 hectare. Maar ook spruiten, witlof, ijsbergsla en wortelen werden op grotere schaal geteeld met elk een teeltgebied van meer dan 100 hectare.

Sommige groentensoorten hadden, afhankelijk van vraag en aanbod en van snel wisselende eetgewoontes, in de afgelopen jaren met grotere teeltschommelingen te maken. Dat betrof in 2016 bijvoorbeeld bepaalde slasoorten, pompoenen, courgettes en tuinbonen. Andere groentensoorten werden juist weer 'herontdekt' en op kleine schaal geteeld, zoals bijvoorbeeld snijbiet, aubergine, knolraap, venkel, pastinaak en wortelpeterselie.

Men teelde op 16,4 hectare onder hoge, begaanbare overkappingen (inclusief kassen)de groenten. Daarmee is dit oppervlak ten opzichte van de afgelopen jaren gelijk gebleven. Er werd hierbij 3.144 ton geoogst. Tomaten hadden het grootste aandeel aan deze oogst met 9,8 hectare c.q. 2.834 ton, gevolgd door veldsla met 2,1 hectare en komkommer met 1,4 hectare.
Publicatiedatum: