Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Opnieuw grote interesse voor gelijkspanning"

De eerste bijeenkomst in de PrimA4a demokwekerij in Haarlemmermeer is achter de rug en was drukbezocht. Stichting Gelijkspanning Nederland, Stichting Kien en BSRI organiseerden een serie inspiratiesessies. De derde sessie van 9 februari werd gehouden in de demokwekerij bij Kwekerij Vreeken in PrimA4a, een glastuinbouwgebied bestemd voor duurzame ontwikkeling.



'We zijn verrast over het grote aantal aanmeldingen en moesten er zelfs een rem op zetten. Daarnaast zijn we blij dat er vandaag ook vrouwen bij zijn,' aldus dagvoorzitter Ronald Franssen.

Deelnemers gelijkgestemd over DC (gelijkspanning)
De visie van de deelnemers kwam grotendeels overeen met die van de eerste bijeenkomst. Zo bleek er ook bij deze groep angst te heersen voor een overheid die te weinig doet, een consument die DC te duur en/of te gevaarlijk vindt en elektromonteurs die nog te weinig kennis bezitten over DC. Een andere overeenkomst was de mening over het invoeren van DC: 'We moeten het uitproberen en uit ervaring leren wat we beter kunnen doen. Net als Tesla: laat het vrij.'

'Stel een wet in die DC verplicht stelt'
Tussen de sessies door werd gesproken met Frank Windt over zijn visie op DC: 'DC draag ik natuurlijk een warm hart toe. Ik ben er heel positief over. Alleen moet het wel door iemand ingevoerd worden anders hebben we er niks aan. Ook moet het commercieel aantrekkelijk zijn voor de consument,' aldus de productmanager bij EBM-papst. Ook vroegen we Frank wie dan verantwoordelijk zou moeten zijn voor de invoering van DC: 'Misschien de overheid via regelgeving. Bijvoorbeeld een wet waarmee ze DC verplicht stellen, dat zou pas mooi zijn.'

'DC is vooral nuttig voor eigen opwek'
Astrid van Sprang van Alliander is op dit moment bezig met een innovatieproject over het gedeeltelijke aanleggen van gelijkstroom in huis. Over haar visie op DC vertelt ze: 'Ik denk dat het vooral nuttig is voor de eigen opwek. Als je het zelf opwekt, opslaat en dan gaat gebruiken, is het veel slimmer om het op gelijkstroom te laten. Als dat werkt, kunnen we het vervolgens gaan doorvoeren op de netten.'

Het vervolg
Het team van DCGO gaat de nieuwe inzichten de komende weken uitwerken tot een definitieve visie-statement en een actiegerichte roadmap. Het is de bedoeling om beiden te presenteren tijdens een DC-Congres dat nog voor de zomer (waarschijnlijk ergens in april) gaat plaatsvinden.

De roadmap moet de basis gaan vormen voor het op te richten Innovatieplatform DCGO: een (inter)actieve innovatiecommunity voor kennisdeling, waarin samen met de deelnemers actief wordt gewerkt aan het uitvoeren van de innovatieprojecten die in de roadmap zijn gespecificeerd. Deze kunnen betrekking hebben op technologische innovaties, markt-of productontwikkeling, maar ook op het vernieuwen van regelgeving, normen, financieringsopties of businessmodellen.

Voor meer informatie:
www.primaviera.nl
Publicatiedatum: