Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sneltest voor E.coli en Listeria in groenten goedgekeurd

Yarok Technology Transfer, ontwikkelaar van testen voor verse voedingsmiddelen, heeft een nieuwe sneltest ontwikkeld voor het opsporen van E.coli en Listeria in bladgroenten.

Het valideringsproces werd uitgevoerd door het Israëlische IFFM, Institute for Food Microbiology, waarbij de betrouwbaarheid en toepasbaarheid van de testmethode getoetst werden. De procedure werd uitgevoerd volgens de standaarden van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Europese Pharmacopoeia (EP). Er werd vastgesteld dat de nieuwe, snelle testmethode een betrouwbaar resultaat oplevert, waarbij de aanwezigheid van de E.coli-bacterie binnen 4,5 uur kan worden aangetoond en de aanwezigheid van Listeria monocytogenes binnen 8 tot 9 uur. Deze 'Times to Result' (TTR) zijn beduidend korter dat die van overige snelle testmethoden en al helemaal dan die van traditionele methoden. Bovendien blijkt de nieuwe methode gevoeliger te zijn (lagere aantoonbaarheidsgrens) dan de conventionele testmethode voor. E.coli. Zo leverde de test een resultaat tot op één bacterie nauwkeurig op. De methode is dus geschikt voor de routinematige controle van bladgroenten. 

De test werd ontwikkeld door Yarok Technology Transfer en is gebaseerd op een eenvoudige laboratoriumprocedure. Voor het testsysteem is een gepatenteerde kit nodig en betaalbare, algemeen verkrijgbare laboratoriuminstrumenten. "Het ontbreken van een sneltest voor gevaarlijke voedselbacteriën vormt een voedselveiligheidsrisico voor de consument en is een groot probleem binnen de voedingindustrie en retail," legt Yarok-directeur Jonathan Sierra uit. "Nu komen testresultaten pas beschikbaar nadat de producten op de markt zijn gekomen. Ons systeem geeft een betrouwbaar resultaat in slechts 45 minuten, zodat producenten de veiligheid van het product voor de distributie kunnen bepalen en extra kosten en terugroepacties vermeden worden."

Sierra voegt er aan toe dat Yarok zich momenteel richt op bladgroenten, zoals sla, rucola en spinazie vanwege het grote aantal terugroepacties binnen deze categorie.
Verder gaf hij aan de door Yarok ontwikkelde test voor psychotrofen in melk al veelvuldig toegepast wordt in de Israëlische zuivelsector. Ook is het bedrijf al ver met de ontwikkeling van een testsysteem voor het snel opsporen van Listeria monocytogenes op oppervlakten, apparatuur en kleding.

Voor meer informatie:

media@yarok.biz

Publicatiedatum: