Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco de Bruin bouwt high-tech sla-kas in VS

Als je het telen toch niet kunt laten

Tholen - Een high-tech kas voor sla-teelt op water, uitgerust met LED-belichting. De bouw van de nieuwe kas van de Nederlandse teler Marco de Bruin gaat dit voorjaar van start in Minnesota, VS. Op de HortiContact werden woensdag de laatste handtekeningen gezet voor het leveren van de LED-belichting.

 

Toasten op de samenwerking met Koos de Wit en Danielle Smits (Philips Lighting), Marco de Bruin, Aad van Ruyven, (Hortipar) en Nico van der Houwen (Agrolux)

Van NL tot de VS
Opgegroeid in een Nederlandse tuindersfamilie, verhuisd naar de VS, daar tomaten gaan telen en partner geworden bij kwekerij Bushel Boys om uiteindelijk het bedrijf te verkopen en aan de slag gegaan als consultant. Dat is in het kort de carrière van Marco de Bruin. Nu gaat hij toch weer zelf telen. Dit voorjaar start de bouw van een high-tech kas in Minnesota, waar hij op 1 ha sla op water gaat telen. Glass House LLP is een partnership tussen Marco, Jay Johnson (de Founder van Bushel Boy Farms), Steve Amundson en Marc Vergeldt "De afgelopen jaren gaan de ontwikkelingen in de bladgewassen heel snel", vertelt hij. "En dan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over wat er allemaal mogelijk is en hoe de markt zich ontwikkeld. Nu kunnen we, naar ons inzien, de perfecte kas hiervoor wegzetten."
 
Perfecte kas
En wat is die perfecte kas dan? Een Venlo-kas, uitgerust met Philips LED-armaturen, geleverd door Agrolux en geïnstalleerd door Hortipar. Het spectrum is niet standaard rood-paars, maar rood-wit. Dat komt de werkbaarheid in de teelt en de kwaliteit van de bladgewassen ten goede. De Venlo-kas wordt verder uitgerust met dubbele schermen en het Dry Hydroponics teeltsysteem op water.


 
De sla-teelt op water in de VS ontwikkelt zich razendsnel. De aandacht voor de herkomst en de duurzame teeltwijze van het product groeit, net als de vraag naar jaarrond product. De markt bestaat echter nog voor een groot deel uit kleine kwekerijen van slechts een paar m2, die zich richten op lokale restaurants en afnemers. Ook de meerlagenteelt is in het land erg in opkomst.
 
April
De bouw begint in april en naar verwachting kan er in november gezaaid worden. De faciliteiten in de kwekerij zijn geschikt voor eventuele uitbreiding van het project tot 4 hectare.