Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra regels rond knaagdierbeheersing

Agrariërs die zelf ratten en muizen willen bestrijden met gif, hebben daar sinds 2015 een licentie voor nodig. Vanaf dit jaar gelden extra regels. Het bestrijden van muizen en ratten met gif, ofwel rodenticiden, mag alleen gedaan worden door iemand met een vakbekwaamheidsbewijs 'knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf' (KBA). Per 1 januari 2017 is deze verplichting uitgebreid met een certificeringsplicht voor het buitengebruik van rodenticiden.

De certificering bestaat uit twee onderdelen: een vakbekwaamheidsbewijs KBA-GB (GB = geïntegreerde beheersing) in aanvulling op het al geldende KBA-certificaat, en een bedrijfscertificering.

Twee keuzemogelijkheden
Voor inzet van middelen binnen gebouwen blijft het hebben van een KBA-certificaat voldoende. Wie ook buiten met gif aan de slag wil, heeft twee keuzemogelijkheden. Optie één is om de knaagdierbeheersing uit te besteden aan een professionele marktpartij. Optie twee is om zelf te voldoen aan de certificeringsplicht, wat betekent dat u een KBA-GB-certificaat moet hebben.

Hoe regel je dat? Het uitbreiden van een KBA-certificaat naar een KBA-GB-certificaat vergt het volgen van een aanvullende cursusmodule. Cursussen en examens KBA-GB worden gegeven door bevoegde AOC-docenten in combinatie met ervaren knaagdierbeheersers. De examens zijn in opdracht van Bureau Erkenningen opgesteld en worden digitaal afgenomen. Het volgen van een cursus (kennisbijeenkomst) is verplicht.

Als je in het bezit bent van een KBA-certificaat is het mogelijk je bedrijf te laten certificeren. Daarvoor is het nodig om een erkende certificerende instantie een zogenoemde audit te laten uitvoeren.

"Om leden zoveel mogelijk te ontzorgen, heeft LTO Ledenvoordeel afspraken gemaakt met verschillende partijen die langskomen in dit proces," aldus Rik Horbach van LTO Ledenvoordeel. "We hebben voordeel bedongen bij certificerende instantie Vincotte ISACert. Daarnaast zijn we in onderhandeling met enerzijds regionale opleiders om ledenvoordeel aan te kunnen bieden op de KBA(-GB)-opleidingen die agrariërs moeten volgen. Anderzijds kijken we naar voordeelmogelijkheden bij professionele knaagdierbestrijders voor degene die het liever uitbesteedt."

Op de site van LTO Ledenvoordeel kunnen leden een formulier invullen als ze een seintje willen ontvangen zodra de onderhandelingen met de regionale opleiders en professionele knaagdierbestrijders rond zijn.

Voor meer informatie:
www.ltoledenvoordeel.nl/knaagdierbeheersing
Publicatiedatum: