Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw: ook investeren zonder IRE- of IMM-subsidie

Ook zonder subsidies investeert de glastuinbouw in energiebesparende maatregelen. "Blijkbaar zijn deze technieken zo rendabel geworden dat ze niet meer specifiek behoeven te worden ondersteund", constateert staatssecretaris Van Dam in de evaluatie van de subsidieregelingen IRE en IMM. De staatssecretaris gaat hier rekening mee te houden bij de volgende openstelling van de subsidieregeling "Investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

262.000 euro
Van Dam reageert op het rapport 'Effectevaluatie Subsidieregelingen IRE en IMM'. Daarin worden de effecten van subsidies op bijvoorbeeld een tweede energiescherm, verticale ventilatoren of diffuus glas onderzocht. Hoe de staatssecretaris hier rekening mee gaat houden, schrijft hij niet. 
In het rapport worden de effecten van de IRE- en de IMM-subsidie onderzocht. De glastuinbouw geeft aan dat ze ook zonder subsidie in dezelfde innovatieve technieken zouden hebben geïnvesteerd. Dat terwijl de investering in de glastuinbouw gemiddeld het hoogste was: ruim 262.000 euro. Daarvan werd 28% gedekt door de subsidie.

"Door de beschikbaarheid van de subsidieregeling zijn er meer investeringen gedaan in energiebesparende maatregelen dan zonder de subsidieregeling het geval zou zijn geweest. Toch heeft een aanzienlijk deel van de groep die het zonder subsidie moest stellen toch geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen", constateren de onderzoekers. Ook wordt opgemerkt dat de meerderheid van de ondernemers ook zonder de subsidie in energiebesparende maatregelen zou investeren. "De investeringsbereidheid bedroeg 64%. Een uitschieter", constateren de onderzoekers.