Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samen op weg naar een betere waterkwaliteit

Op 6 februari 2017 hebben bestuurders van LTO Glaskracht Westland en Oostland, gemeenten Westland, Lansingerland, Waddinxveen, Zuidplas, Pijnacker-Nootdorp en de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard 'ja' gezegd tegen de gezamenlijke aanpak om toe te werken naar een emissieloze kas waardoor de kwaliteit van het water in de sloot zal verbeteren.

Er is een uitgebreid plan opgesteld waarin de verschillende partijen elk zijn eigen rol opneemt om samen te werken aan verbetering van de waterkwaliteit. Door de krachten te bundelen, hopen de afzonderlijke partijen meer te bereiken dan elke partij afzonderlijk kan. In het plan staat dat in 2021 alle glastuinbouwbedrijven actief betrokken zijn bij het project. Een ieder is individueel bezocht om samen het gehele watersysteem door te lopen en de waterstromen in beeld te brengen. Daarnaast zijn er gebiedsbijeenkomsten waar ervaringen uitgewisseld kunnen worden en kennis wordt opgedaan. Om dit mogelijk te maken, wordt er meer inzicht verkregen in de waterkwaliteitsgegevens. Deze gegevens worden met telers gedeeld, zodat zij daar ook actief op kunnen reageren en inspelen.

Ondanks alle inspanningen is de waterkwaliteit in sloten en vaarten nog niet goed. Dat blijkt uit de meetgegevens van waterschappen. Vooral in glastuinbouwgebieden moeten nog grote stappen worden gezet. Dat het water nog niet schoon genoeg is, wordt veroorzaakt door stikstof, fosfaat en bestrijdingsmiddelen in het water. Toch zijn er uitzonderingen: op lokaal niveau is wel enige waterkwaliteitsverbetering zichtbaar. Er is de afgelopen jaren in gezamenlijkheid hard gewerkt, maar de resultaten blijven achter. Een tandje erbij is dus echt noodzakelijk om de wettelijke doelen te halen. Niet alleen voor de doelen die voor waterschappen gelden, maar ook voor die doelen die aan de glastuinbouwsector gesteld zijn. De betrokken partijen hebben alle vertrouwen dat de acties vanuit dit plan -met de medewerking van individuele glastuinbouwbedrijven- een verbetering van de waterkwaliteit gaan opleveren.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: