Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse groenteproductie neemt met 30% af

De tuinbouwproductie in de drie belangrijkste Spaanse regio´s (Andalusië, Murcia, en Comunidad Valencia) is met 20-30% afgenomen ten opzichte van vorig jaar in de afgelopen weken.

De voornaamste oorzaak voor deze terugval is de koudegolf die plaatsvond aan het begin van het jaar. De droogte in september en oktober 2016 spelen ook mee. Bronnen uit de sector verwachten dat herstel binnen enkele weken inzet. 

Volgens data van het Ministerie van Landbouw en de sectororganisatie Fepex is zowel de productie van de vollegrond en in kassen geraakt. Vooral vollegrondsgroenten als sla, broccoli, selderij, kool, artisjokken en andijvie heeft te lijden gehad. In veel gevallen zal opnieuw geplant worden.

In de kassen zijn de planten niet bevroren, dus zodra de temperatuur weer omhoog gaat kunnen de gewassen ook herstellen zonder dat er opnieuw geplant hoeft te worden. Komkommers, courgettes, tomaten en paprika´s zijn hebben op het moment het meest te verduren.

Het tekort zorgt voor recordprijzen bij de boerderij. Aubergines zijn bijvoorbeeld 200% duurder geworden en kosten € 3,50 per kilo, courgettes € 3,10 per kilo (+178%), tomaten 1,30 € per kilo (+50%) en paprika´s 2,00 € (+50%).




Deze prijsstijgingen hebben ook invloed op de verwerkingsbedrijven van kant-en-klare maaltijden. Bronnen schatten dat hun prijzen meer dan 100%gestegen zijn.

Bron: El País / ABC / Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: