Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maart is geen goede maand voor broccoli en bloemkool uit Elche

In de Spaanse gemeente Elche is maart de belangrijkste maand voor groententelers van broccoli en bloemkool, maar 2017 zal niet zo goed zijn als voorgaande jaren. De reden is simpel: telers in dit gebied en in de Vega Baja hebben deze groenten een maand lang niet kunnen planten omdat de bodem te vochtig was door de stormen die een aantal weken geleden en in december over de provincie trokken.

De voorzitter van de Agrarian Association of Young Producers (Asaja) in Elche, Pedro Valero, legt uit dat beide groenten ongeveer elke tien dagen geplant worden in de periode tussen augustus en eind februari. Zowel broccoli en bloemkool moeten, afhankelijk van de variëteit tussen de drie a vier maanden groeien, en omdat er in januari vrijwel niets geplant is zal er in maart een gat in de cyclus ontstaan. Deze maand is belangrijk omdat er dan volgens de telers weinig aanbod is in de rest van Spanje en de verkopen in het zuiden van de provincie Alicante weer toenemen. Pedro Valero gelooft echter niet dat de economische tegenslag heel groot zal zijn omdat er al in daling van 8% in de productie van broccoli en bloemkool tegenover vorig jaar ingecalculeerd was. De producent: "Daarnaast is de kwaliteit van het product dat op de markt gebracht wordt goed en de prijs ook."

Juan Miguel Montaner, de afgevaardigde voor het zuiden van Alicante van de Unió de Llauradors: "Deze groente zijn niet de beste die we de afgelopen jaren hebben geproduceerd omdat ze door de vocht last hebben gehad van botrytis. Ze mogen dan niet van de hoogste kwaliteit zijn, ze domineren nog steeds de markt omdat er geen concurrentie is. In de andere gebieden waar deze groenten verbouwd worden is het weer veel onstuimiger geweest." .

Volgens de telers zijn niet alleen de vooruitzichten voor de binnenlandse markt goed, maar ook internationaal. Vooral in Noord Europa is volgens de voorzitter van Asaja een goede vraag. Valero: "Ook daar heeft het weer haar tol geëist en dus is de vraag hoog."

Petro Valero besluit dat de productie over het algemeen lager zal zijn, maar de vraag hoger en dat betekent dat de prijzen zullen stijgen. "Ook de besparing op irrigatiekosten dankzij de twee stormen moet worden opgemerkt."

Publicatiedatum: