Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede marktkansen voor Siciliaanse artisjokken

Het Siciliaanse Master Fruit teelt al tien jaar lang Romeinse artisjokken. Het seizoen, dat eerder valt dan dat in Lazio en Campania, is net begonnen en zal nog tot Pasen duren.

Maurizio Bartolini, salesmanager, vertelt dat het artisjokkenareaal jaarlijks uitgebreid is. "We hebben nu 70 hectare en hier willen we het bij houden, met name omdat de artisjokkenteelt vrij kostbaar en riskant is. We hebben besloten in dit ras te investeren omdat het uniek is in deze regio, waar telers voornamelijk de rassen Tema en Spinoso produceren."



Een voordeel van dit ras is zijn vroege rijping, wat te danken is aan het microklimaat. Hierdoor worden de hoge productiekosten gecompenseerd (een plant kost tot wel €1 per stuk). Het planten vindt in juli plaats waarna er van januari tot Pasen geoogst kan worden. "De eerste inkomsten kunnen pas na een jaar verwacht worden." Master Fruit heeft 300 planten die elk zo'n 10 artisjokken produceren. "Ongeveer 20% van dit volume is niet geschikt voor de verse verkoop en gaat naar de verwerkende industrie. De productie zal dit jaar niet groot zijn omdat de planten schade opgelopen hebben tijdens de droge oktobermaand. De kwaliteit zal echter wel goed zijn zodat de vooruitzichten voor dit seizoen toch positief zijn."



Naar verwachting zullen ook de prijzen goed zijn, een paar cent hoger dan die van vorig seizoen. "Dit is echter niets vergeleken met de prijsstijgingen van andere producten die kampen met tekorten. Als de prijzen het hele seizoen stabiel blijven, zijn we tevreden. We hebben echt een goed seizoen nodig. Wanneer het zacht winterweer is, dan loopt de afzet terug en blijven artisjokken uit andere regio's langer op de markt, wat nadelig voor ons is. Siciliaanse artisjokken doen het alleen goed wanneer zij buiten het normale seizoen vermarkt worden."



De concurrentie van goedkope artisjokken uit Egypte en Tunesië is ook een probleem aangezien het seizoen hiervan gelijk loopt aan dat van de Siciliaanse. In deze landen wordt echter voornamelijk het ras Violet de Provence geteeld. "Eén van onze sterke punten is dat we het product binnen 24 uur na de oogst kunnen leveren, zodat optimale versheid is gegarandeerd. Dit geldt uiteraard niet voor importartisjokken."

Bekijk de bedrijfsreportage:



Master Fruit concentreert zich vooral op de Italiaanse markt en dan met name op retailers in Noordoost Italië (Veneto). Het bedrijf exporteert echter ook naar Frankrijk, Duitsland en Zwitserland (20% van het totaal).


Artisjokken zijn erg populair is Italië waar zij op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de regio. Dit komt eveneens tot uitdrukking in de verpakking. Sommige worden zonder blad verkocht met een steel van 15 cm, andere met meer blad. Dit jaar zal Master Fruit verpakte geschoonde artisjokken op de markt brengen om aan de specifieke wensen van de klanten tegemoet te komen.


"We zijn er van overtuigd dat 2017 een goed jaar zal worden met groente van hoge kwaliteit."

Contact:
Master Fruit S.R.L.

C.da Piana Cannelle S/N
92027 Licata (AG)
Email: info@masterfruit.eu
Web: www.masterfruit.eu
Publicatiedatum: