Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenteler Stefan Fred:

"Aanzienlijke besparingen met brandstofadditieven voor olieketels"

Met stookolie je kas verwarmen kan een dure aangelegenheid worden wanneer de olieprijzen hoog en de winters streng zijn. Daarom gebruiken Finse glastuinders meer brandstofadditieven om hun verwarmingssystemen efficiënter te maken en op stookkosten te besparen.

Volgens Ville Valkama van Turun Pari gebruikt een groeiende groep Finse glastuinders de door zijn bedrijf ontwikkelde brandstofadditieven. "Finse glastuinders gebruiken meerdere energiebronnen zoals turf, houtkorrels en vloeibaar gas om de stookkosten zo laag mogelijk te houden. Veel telers die zware of lichte stookolie gebruiken als hun voornaamste energiebron, gebruiken onze additieven om hun systeem efficiënter te maken, schoon te houden en de totale kosten te verlagen."



Ongeveer 90 telers van tomaten, komkommers, paprika's en bloemen gebruiken momenteel Pari brandstofadditieven. Valkama zegt dat veel telers in het begin niet van het gebruik overtuigd waren maar toen de eerste gebruikers goede resultaten begonnen te behalen, verspreidde het zich als een vuurtje en raakten meer telers geïnteresseerd.

Een van de eersten was tomatenteler Stefan Fred van S&S Fred in Närpes en Ilttulan puutarha (Ilttula's tuin) in Paimio, West-Finland. Stefan Fred teelt zonder aanvullende verlichting tomaten op 4300 m2, verdeeld over een folykas van 2800 m2 en een glazen kas van 1500 m2. Beide kassen hebben buisrailverwarming gevoed door een zware stookolieketel. Normaal gesproken verbrandt Fred tijdens het productieseizoen (eind februari tot eind oktober) meestal 100 à 120 ton zware stookolie.



Fred begon in 2012 additieven te gebruiken. Hij voegde 1 liter PARI toe aan elke 2000 kg zware stookolie. Voor het eerst bij zijn bedrijf dook het olieverbruik onder de 68 ton in het seizoen 2012. Verder was zijn oogst hetzelfde als in een vergelijkbaar jaar waarin hij 100 ton gebruikte, waardoor de teler erg onder de indruk was van de resultaten aan het einde van het seizoen. De teler gebruikt nu elk seizoen additieven en het gemiddelde brandstofverbruik van zijn verwarmingsinstallatie is naar 60-70 ton per seizoen gedaald. Ook in jaren met extreem koude omstandigheden en lage lichtniveaus zou de teler 40% minder brandstof kunnen gebruiken voor hetzelfde oogstresultaat.



Verder bevestigt de teler minder problemen en storingen te hebben in de stookruimte en heeft de verwarmingsinstallatie een langere levensduur. "Het hele systeem blijft schoon, waardoor er ook op service en onderhoud wordt bespaard."

De PARI brandstofadditieven zijn erop gericht de verbrandingseigenschappen van stookolie te optimaliseren. Dit zorgt voor een stabieler verbrandingsproces, wat kan oplopen tot een besparing van 40% op stookolie met alle oliebrandermodellen. Ook neemt de ketelcapaciteit gewoonlijk met ongeveer 60% toe. Valkama:"Lichte en zware stookolie hebben al een efficiënt energieverbruik. PARI stookolie-additief verbetert de verbranding van stookolie door de warmtestraling van de vlam direct naar het ovenoppervlak en het proces over te brengen in plaats van overdracht door geleiding via een medium in de convectie-afdeling. De warmtestraling die bij de verbranding wordt gegenereerd groeit in verhouding met de stijging van de vlamtemperatuur. Het stookolie-additief van PARI verhoogt de vlamtemperatuur waardoor de hoeveelheid warmtestraling wordt vermenigvuldigd en de energie van de olie beter wordt benut. De invloed van PARI is te zien aan de snelle temperatuurstijging, de verkorting van de verbrandingstijd en de daling van de temperatuur van de verbrandingsgassen."

Voor meer informatie:
Turun Pari LTD
Ville Valkama
ville.valkama@turunpari.fi
www.tulitehoa.fi/en
Publicatiedatum: