Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Clusteraanpak warmte 'op stoom'

De ontwikkeling van warmtenetten biedt voor veel glastuinbouwondernemers kansen. Warmtelevering kan voor een aanvulling op en vervanging van bestaande mogelijkheden in de energievoorziening zorgen. Binnen de Metropoolregio Amsterdam zijn plannen voor een forse uitbreiding van het regionaal warmtenet. Hierbij wordt ook naar de glastuinbouw in regio Aalsmeer gekeken.

Greenport Aalsmeer
Voor de Greenport Aalsmeer is dit een belangrijke kans. Ook in de Greenport Westland-Oostland wordt de haalbaarheid van de ontwikkeling van (een) warmtenet(ten) verkend. Om die reden verkent LTO Glaskracht Nederland actief de mogelijkheden voor clusteraanpak in de glastuinbouw als het gaat om warmte. Hans van den Berg werkt als procesmanager warmteclusters binnen LTO Glaskracht met de vele ontwikkelingen en initiatieven rond klein- en grootschalige warmtevoorziening.

In Greenport Aalsmeer wordt in eerste instantie gekeken naar de grootste glasclusters binnen de Greenport Aalsmeer: De Kwakel, Nieuw Amstel, Amstelveen, Schinkelpolder en Prima4A/Rijsenhout. Parallel aan de ondernemersverkenningen, die door Greenport Aalsmeer worden uitgevoerd, wordt ook de behoefte naar warmte van glastuinbouwbedrijven en de mogelijkheden voor deze bedrijven voor het aansluiten op een warmtevoorziening gepeild. Hierbij kan een warmtevoorziening verschillende en meerdere warmtebronnen betekenen, zoals een warmteleiding gevoed door Tata Steel, geothermie en/of biomassaketels en zowel centraal als decentraal.

De aanwezigheid van een CO2-voorziening/leiding is een belangrijke randvoorwaarde voor een warmtenet. Een warmtenet kan niet los worden gezien van de behoefte aan CO2 en de invulling hiervan. In totaal wordt nu voor zo'n 140 bedrijven gekeken naar mogelijkheden voor warmtevoorzieningen. In Rijssenhout en Prima4A wordt een businesscase uitgewerkt en wordt gekeken naar de mogelijkheden van warmtekoppeling tuinbouw en datacenters. In De Kwakel/Nieuw Amstel wordt nader ingezoomd op het uitwerken van een biomassawarmte-businesscase.

Greenport Westland-Oostland
In Greenport Westland-Oostland worden diverse clusters uitgewerkt. In de Zuidplas is al een warmtecoöperatie opgericht die, met ondersteuning van Hans van den Berg, aan de slag is met mogelijke toekomstige aansluiting van tuinbouwbedrijven op een leiding voor de levering van (rest)warmte vanuit Rotterdam. Voor het Oostland is Hans van den Berg bezig met een aantal glasclusters:
  • Wilgenlei
  • GOP gebied (Overbuurtse Polder)
  • Noukoop Balijade
  • Pijnacker West
  • Noordpolder Berkel
Voor het Westland is LTO Glaskracht een samenwerking aangegaan met Energie Transitie Westland (ETP) om de komende maanden aan de slag te gaan met het inventariseren én organiseren van warmteclusters in de Westlandse glastuinbouwgebieden.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: