Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage Sival

Franse telers professionaliseren en breiden uit

Een levendige en positieve sfeer tekende vorige week een goed bezochte editie van de Sival vakbeurs in Angers. De aanwezigheid van de 23.000 bezoekers uit 22 landen weerspiegelden het potentieel en de situatie van de Franse tuinbouwsector op dit moment.



Sprekend met zowel glastuinders als kastechnologie leveranciers leerden we dat de Franse telers momenteel goede tijden ervaren. Hun sector investeert in nieuwe kasprojecten, vervangt verouderde technologie en maakt een overstap naar zeer geavanceerde hoogtechnologische kasproductie.

Volgens een exposant: "Alhoewel in een matig tempo investeren telers in uitbreiding om aan de toenemende vraag naar lokaal geteelde producten te kunnen voldoen. Men heeft liever Frans product dan geïmporteerde producten en daarom is er hier nog veel ruimte voor groei."

De meeste Franse kasgroententelers zitten in Bretagne. Frankrijk is een relatief kleine producent in vergelijking met andere Europese landen. Alhoewel er heel wat teelt plaatsvindt in plastic en glazen kassen is het areaal slechts goed voor 7% van de totale tomatenconsumptie. Tot enkele jaren geleden bedroegen de meeste uitbreidingen in dit gebied niet meer dan 1-1,5 hectare. Tegenwoordig tonen telers interesse in productie op grotere schaal. Ook de investeringen meer naar het zuiden in energiezuinige, semi-gesloten kassen van 4, 5 en soms zelfs 8 hectare zijn daar een voorbeeld van.De areaaluitbreiding wordt deels gedreven door de interessante financieringsmogelijkheden die beschikbaar zijn via banken zoals Crédit Agricole. Een andere reden zijn de aantrekkelijke subsidies en kortingen die beschikbaar zijn gesteld. Sommige telers vertelden ons dat ze 10 tot 20 procent subsidie zouden ontvangen als hun kasproject innovatieve technologie zou gebruiken.

Een andere interessante markt in Frankrijk zijn zonnekassen: stalen kasconstructies met fotovoltaïsche panelen op het dak met een gemakkelijk gewas dat niet te veel licht nodig heeft eronder. Het doel van deze structuren is voornamelijk elektriciteitsproductie.

Al deze redenen hebben geleid tot een interessante sector waarin veel ontwikkelingen plaatsvinden. Niet alleen in de zin van kasteelt en de bouw van nieuwe projecten, maar ook voor toeleveringssectoren zoals onderhoud, ondersteuning en onderzoek.



Klik hier voor een fotoreportage van de 2017 Sival beurs in Angers.



Publicatiedatum: