Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GrowWizzKid leert kinderen meer dan groenten kweken

GrowWizzKid is een innovatief onderwijsconcept dat basisschoolkinderen leert over de herkomst van groenten, hoe het geproduceerd wordt, hoe je het eet en wat het voor invloed heeft op je eigen gezondheid en omgeving. Dat gebeurt allemaal aan de hand van het werken met een meerlaags binnenteeltsysteem met LED verlichting.

Behoefte aan een vak
Er is veel te doen over steeds dikker wordende kinderen en het gebrek aan voedselkennis. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft er zelfs bijna zes miljoen euro voor uitgetrokken om in voedselonderwijs te steken.



Door het leveren van kweekinstructies gedurende een aantal jaren aan ruim 1000 basisscholen via een landelijk moestuinproject, ontdekten de makers van GrowWizzKid dat er ruime belangstelling is voor lessen in Voedselvaardigheid. Een enquĂȘte onder die scholen over de behoefte aan een doorgaande lesmethode over voedselvaardigheid leverde bovendien een respons op van ruim 400 reacties. "Voedselvaardigheden trainen is een vak. Dat bereik je niet alleen met een project over een pauzehap of kookweek," vertelt Juanita van Bon, marketing manager bij GrowWizzKid. "Je moet er continu actief mee bezig zijn, herhalen en daarbij steeds dieper ingaan op de leerstof."

Een stap verder dan de moestuin
Uiteraard is de vierkante metermoestuin ook onderdeel van het lesprogramma van GrowWizzKid. Kinderen leren daardoor over de invloeden van het weer en ongemakken van bijvoorbeeld slakken en luizen. Met het meerlaags-teeltsysteem met professionele LED verlichting gaat GrowWizzKid een stap verder. "Leerlingen experimenteren met verschillende teelttechnieken die ook door de professionele sector worden toegepast. Het systeem staat gewoon centraal in de aula of hal. De lagen zijn in hoogte verstelbaar zodat verschillende soorten gewassen geteeld kunnen worden op grond, maar ook in water. Je gebruikt exact het licht dat nodig is voor optimale groei en de juiste hoeveelheid water. De kroppen sla die je in de supermarkt koopt, worden ook in kassen geteeld op water en onder LED verlichting onder de best mogelijke omstandigheden. En de smaak is niet anders," zegt Van Bon overtuigend.



Domein-overschrijdend
Kinderen beginnen met het kweeksysteem eigenhandig op te bouwen met bouten, moeren en een speciale GrowWizzKid sleutelset. Vervolgens gaan ze aan de hand van lessen in een online leeromgeving meten en rekenen om te weten hoeveel en welke plantjes je per laag moet zaaien om genoeg sla, radijs, spinazie of tomaten te kunnen oogsten. Een app en vochtmeter helpt ze bij het water geven. "GrowWizzkid is niet alleen een vak, maar vooral dus ook een beleving.

In de lessen komen vraagstukken voorbij als hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen gezond eten krijgt bij een steeds groeiende wereldbevolking, wat we nodig hebben om fysiek gezond te blijven of te worden. Daarnaast leren kinderen meteen over beroepen van hun toekomstige arbeidsmarkt op dit gebied. Op die manier is GrowWizzKid niet een gewone natuur en techniek les, maar een domein-overschrijdende lesmethode," vertelt Ida Hendricks, bedenker en directeur van GrowWizzKid. "De leerlingen werken samen en ontwikkelen door deze manier van praktisch werken vakoverstijgende vaardigheden zoals het probleemoplossend, kritisch en creatief denken. Dat zijn competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst, de 21e eeuwse vaardigheden."



Samenwerking met onderwijs en tuinbouwsector
Voor de totstandkoming van GrowWizzKid is samengewerkt met partners uit de tuinbouwsector en het onderwijs, zoals WUR Wageningen, HAS Den Bosch en DaVinci Academie. Daarnaast bieden bedrijven als Philips Lighting, HZPC, Rijk Zwaan, Metazet, UFO Supplies, BVB Substrates, Modiform, Van Iperen en Florensis vakkundige ondersteuning als input voor lessen en materialen. Gezamenlijke doelstelling is alle Nederlandse schoolkinderen te laten werken met GrowWizzKid om tot de gezondste kinderen en beste telers van de wereld te gaan behoren.

Het eerste prototype van de GrowWizzKid is begin 2016 uitgetest op basisschool Het Pluspunt in Oud-Beijerland. Kinderen hebben er basilicum, tomaten, radijsjes en zelfs komkommers gekweekt. Op de uitkomsten van de pilot is doorontwikkeld en op andere scholen weer uitgetest. Inmiddels komt er steeds meer belangstelling voor het lesprogramma.

Op de website van GrowWizzkid zijn video's, een online leerlijn en meer nieuws over deze nieuwe lesmethode voor het basisonderwijs te vinden. Van 24 tot en met 28 januari is GrowWizzKid bovendien te vinden op de NOT, de vakbeurs voor onderwijsprofessionals.

Voor meer informatie:
GrowWizzKid
info@growwizzkid.nl
www.growwizzkid.nl
Publicatiedatum: