Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bayer-Monsanto combinatie staat zwak in precisielandbouw"

Volgens Lux Research vertegenwoordigt de overname van Duitse gigant Bayer van Monsanto ter waarde van $66 miljard een winnende deal, die een wereldwijde speler zal creëren met sterke posities op belangrijke gebieden van landbouwinnovatie inclusief gewas- en zaadeigenschappen, synthetische landbouwchemicaliën en biologische producten. Toch zal het gecombineerde bedrijf zwak staan in 'Digital Ag' oftewel precisielandbouw.


In de recente golf agrarische megafusies onderscheidt de Bayer-Monsanto deal zich niet alleen omdat het de grootste is maar ook omdat het een bedrijf creëert met grote marktaandelen in zowel landbouwchemicaliën als zaden. Het nieuwe landbouwlandschap zal nog meer worden geconsolideerd nu de traditionele 'Grote Zes' de 'Vier Kolossen' (Behemoth Four) worden: Bayer-Monsanto, Dow-DuPont, Syngenta-ChemChina en BASF.

"Bayer wint door overname van de gediversifieerde capaciteiten van Monsanto in gewas- en zaadeigenschappen terwijl het Amerikaanse bedrijf baat heeft bij het imposante IP portfolio van Bayer in synthetische landbouwchemicaliën," zei Laura Lee, onderzoeksmedewerker bij Lux Research en hoofdauteur van het rapport "Does Bayer's Acquisition of Monsanto Make Sense?"

"Samen zal de gecombineerde entiteit veel sterker zijn dan andere van de Vier Kolossen, maar hun Digital Ag portfolio zal zwak zijn," voegde ze eraan toe.

Onderzoeksanalysten van Lux Research hebben de Bayer-Monsanto fusie vanuit twee perspectieven bestudeerd: interne en externe innovatie. Een paar van hun bevindingen:


  • Precisielandbouw is een duidelijk zwak punt. Hoewel Monsanto vele precisielandbouwpartnerschappen heeft opgebouwd is de benadering onzinnig. Monsanto heeft samengewerkt met veel ontwikkelaars van onbewezen technologieën maar gevalideerde verwaarloosd – een omgekeerde benadering.
  • Dominantie in landbouwchemicaliën en zaden. Met zowel het merk Roundup van Monsanto als Liberty van Bayer onder één dak heeft de gecombineerde entiteit een enorm concurrentievoordeel in landbouwchemicaliën en zaden. Bijkomend voordeel zijn de gediversifieerde relaties van Monsanto met betrekking tot meerdere genoombewerkingstechnologieën.

  • Bayer is verrassend sterk in biologische producten. Monsanto is een erkend innovator in biologische producten door het partnerschap met Novozymes (de BioAg alliance). Maar Bayer heeft ook een sterk biologische productenportefeuille dankzij vier belangrijke overnames - Athenix, Prophyta, AgraQuest en Laboratorios Biagro. Bovenstaande afbeelding toont de externe relaties die Monsanto en Bayer elk hebben ontwikkeld waar het biologische producten betreft.

Het rapport "Does Bayer's Acquisition of Monsanto Make Sense?" is een onderdeel van het onderzoek van Lux Agro Innovation Intelligence en de diensten Corporate Strategic Intelligence: Chemicals and Materials.

Publicatiedatum: